Reclamele la jocurile de noroc vor fi limitate

 

Presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc estimeaza ca schimbarea regulilor fiscale în domeniul pe care îl supravegheaza va aduce un plus de peste 80 mil. lei la buget.

jocuri de norocUn proiect de Ordonanta care va deveni litera de lege anul acesta schimba semnificativ regulile dupa care se desfasoara jocurile de noroc în România. Ca urmare a modificarilor, statul ar urma sa încaseze sume suplimentare din fiscalizarea domeniului, în timp ce activitatile evazioniste vor fi mai usor de depistat si contracarat, arata Odeta Nestor, presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc.

O schimbare importanta care a fost deja pusa în practica este recalificarea fiscala a jocului de poker. Astfel, din august 2013, jocul nu mai este tratat ca un sport, ci este vazut ca joc de noroc. În aceste conditii, arata Odeta Nestor, cluburile de poker sunt obligate sa obtina o licenta de la ONJN, lucru pe care l-au facut deja un numar de 13 operatori din domeniu. Foarte aproape de a deveni litera de lege sunt si mai multe schimbari care vizeaza mediul online si care îsi propun sa stimuleze investitiile operatorilor straini în acest domeniu. Noile reglementari introduc, de asemenea, câteva noi categorii de jocuri si încearca sa mareasca baza impozabila, în asa fel încât statul sa poata încasa sume mai mari din fiscalizarea domeniului. Pe de alta parte, în urma schimbarilor de natura legislativa vor avea de câstigat si jucatorii.

„Concret, se elimina taxele din sarcina jucatorilor pentru anumite categorii de jocuri (în mod special jocurile de noroc on-line si cele land-based, pentru care nu se putea stabilii câstigul jucatorilor), acestea revenind exclusiv operatorilor. Asadar, practic, masurile luate la nivelul de taxare al operatorilor nu ar avea de ce sa influenteze în vreun fel anume apetitul de joc. Acesta este posibil sa se pastreze constant sau chiar sa înregistreze cresteri“, explica pentru Capital, seful Oficiului pentru Jocuri de Noroc.

Publicitate reglementata. Anunturi dure, ca pe pachetele de tigari

Noile prevederi vin cu surprize si în ceea ce priveste modalitatea prin care operatorii de jocuri de noroc îsi vor putea promova afacerea. Masurile încearca sa limiteze efectele nocive ale jocurilor de noroc, în primul rând dependenta.

„Printr-o alta modificare propusa, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc încearca sa limiteze reclama la jocurile de noroc (în special la cele neautorizate în România) prin obligarea organizatorilor sa obtina un aviz de la Comitetul de supraveghere al Oficiului. Aceasta prevedere este în concordanta cu principiile instituite la nivel national referitoare la protectia minorilor (sens în care Comitetul de supraveghere va analiza reclamele la jocurile de noroc si va impune respectarea orelor de difuzare a acestora, precum si a modului de afisare a reclamelor stradale – la distanta de scoli, licee si alte institutii de învatamânt), a persoanelor dependente precum si respectarea tuturor principiilor inserate în OUG nr. 77/2009, respectiv: protectia minorilor si a persoanelor dependente, asigurarea integritatii si transparentei tuturor operatiunilor, prevenirea si combaterea activitatilor infractionale în domeniu. Oficiul va solicita instituirea unui anunt ca si în cazul pachetelor de tigarete, legat de dependenta fata de jocurile de noroc“, a mai spus Odeta Nestor.

1,5 milioane de euro: este valoarea amenzilor aplicate de ONJN în 2013 în urma celor 2.000 de controale pe care le-a efectuat la agentii din domeniu. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie