Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de Daniel Tudor, fost vicepresedinte al ASF
Procurorii DNA au început urmarirea penala fata de Daniel Tudor, fost vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pentru savârsirea infractiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada mai – iunie 2013, omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, membru în conducerea ASF, si Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, împreuna cu alte persoane au constituit o asociere în vederea savârsirii de infractiuni.
Prin initierea si constituirea acestui grup infractional, Ilie Carabulea si Marian Mîrzac au reusit în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara asupra activitatii societatii de asigurari Carpatica Asig SA, astfel încât sa nu reiasa deficiente grave.
Gruparea infractionala a fost sprijinita de Ioan Cezar Giurgea Ovidiu si Daniel Tudor, functionari cu atributii de conducere si executie în cadrul ASF.
Astfel, în perioada martie – aprilie 2013, Daniel Tudor, calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de functionarii ASF care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari detinuta si controlata de Ilie Carabulea, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pâna la remedierea deficientelor.
Marti, procurorii DNA i-au retinut pe omul de afaceri Ilie Carabulea, pe Marian Mîrzac si Radu Mustatea.
DNA sustine ca Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib si Transcar, prin intermediul carora detine si controleaza în mod indirect societatea de asigurari SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea savârsirii de infractiuni, cumparare de influenta, în forma continuata, dare de mita, în forma continuata, folosirea în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, în forma continuata, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata si la uz de fals.
Din rezolutia de începere a urmaririi penale a rezultat ca, în intervalul mai – iunie 2013, cei trei împreuna cu alte persoane au constituit o asociere în vederea savârsirii de infractiuni.
„Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea si Mîrzac au reusit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de omul de afaceri, astfel încât sa nu reiasa deficiente grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, în mod fraudulos, pe o pozitie convenabila în topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de încredere în raport cu potentialii clienti”, sustin procurorii.
Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac, functie detinuta în intervalul 16 mai 2012 – 23 aprilie 2013, pentru a fi ales în conducerea ASF.
Din pozitia de membru neexecutiv în conducerea ASF, ocupata din 24 aprilie 2013, Marian Mîrzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii detinute în mod indirect de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din România, pâna la remedierea deficientelor.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!