Patru producatori de spuma poliuretanica care au lucrat în cartel pentru a controla preturile în 10 tari au fost amendati de Comisia Europeana

 

Comisia Europeana (CE) a ajuns la concluzia ca patru producatori de spuma poliuretanica, respectiv Vita, Carpenter, Recticel si Eurofoam, au participat la un cartel pentru a controla preturile în zece tari, printre care si România, si a aplicat amenzi în valoare de 114 milioane de euro, informeaza un comunicat al CE.

comisia europeana1Spuma poliuretanica flexibila se foloseste în principal la fabricarea mobilierului de uz casnic, cum ar fi saltelele sau canapelele. Aplicatiile din sectorul autovehiculelor, destinate în special scaunelor, reprezinta la rândul lor circa un sfert din piata totala a spumei poliuretanice flexibile.

Firmele au actionat în mod concertat pentru a coordona pretul de vânzare al diverselor tipuri de spuma timp de aproape cinci ani, din octombrie 2005 pâna în iulie 2010, în zece state membre ale UE, respectiv Austria, Belgia, Estonia, Franta, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Marea Britanie si România.

Societatea Vita nu a fost amendata, întrucât a beneficiat de imunitate în temeiul Comunicarii privind politica de clementa din 2006 a Comisiei, ca rasplata pentru aducerea existentei cartelului la cunostinta CE. Eurofoam, o societate mixta detinuta de Recticel si Greiner, a beneficiat de reduceri ale amenzilor în urma cooperarii la investigatii, în cadrul programului de clementa al CE. Întrucât toate firmele au convenit cu Comisia sa solutioneze cazul prin procedura tranzactiei, amenzile acestora au beneficiat de o reducere suplimentara cu 10%.

‘Cartelurile sunt nocive pentru întreaga noastra economie si nu pot fi tolerate. Acest caz ilustreaza cât de important este sa se continue combaterea si sanctionarea acestor comportamente ilegale. Produsul care a facut obiectul cartelului este atât o componenta-cheie a mobilierului cumparat de toti cetatenii, cum ar fi saltelele si canapelele, cât si un material important pentru anumite activitati economice, cum ar fi producatorii de autovehicule’, a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquín Almunia.

Scopul cartelului era transferarea catre clienti a cresterilor preturilor materiilor prime, constând în produse chimice în vrac, si evitarea unor concurente agresive la nivelul preturilor. În vederea atingerii acestui scop, participantii la cartel au organizat reuniuni de coordonare a preturilor la toate nivelurilor conducerii din Europa. Acestia s-au întâlnit cu ocazia reuniunilor asociatiilor europene si nationale si au întretinut numeroase contacte bilaterale, prin telefon si prin alte mijloace. Cartelul a functionat timp de aproape cinci ani, din octombrie 2005 pâna în iulie 2010, precizeaza CE. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie