Guvernul, obligat de Consiliul Concurentei sa scoata la „vânzare competitiva” actiunile negociate cu KazMunaiGaz

 

Afacerea prin care Guvernul renunta la datoria de 690 de milioane de dolari a grupului kazah Rompetrol, în schimbul vânzarii catre oficialii din Kazahstan a unui pachet de actiuni la rafinaria Petromidia cu 200 de milioane cu pastrarea a 18%, nu este înca transata, cu toate ca premierul Victor Ponta si-a pus, saptamâna trecuta, la presiunea Curtii Constitutionale, semnatura pe hotarârea care adopta întelegerea cu kazahii.

consiliul concurenteiÎnainte de parafarea Hotarârii de Guvern, Consiliul Concurentei a cerut ca în text se precizeze explicit ca vânzarea celor 26,6% promise kazahilor se va face de fapt printr-o procedura deschisa, de vânzare competitiva. „Consiliul Concurentei a vrut sa fie explicit precizat ca va fi o vânzare competitiva”, a explicat pentru gândul Gabriel Dumitrascu, directorul Directiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie si negociatorul-sef al partii române.

Insistenta pentru o vânzare la care sa se poata înscrie mai multi competitori este confirmata de presedintele Consiliului Concurentei. „Am avut un schimb de mesaje cu Ministerul Economiei. Ei ne-au spus ca vor sa vânda actiunile care i-au mai ramas statului, noi le-am spus ca trebuie sa o faca printr-o procedura competitiva”, spune Bogdan Chiritoiu, rezervat însa în privinta evaluarii câstigului statului din primisiunea înfiintarii unui Fond de investitii facuta, în compensatie, de kazahi.

În aceste conditii, pachetul de 26,6% nu va merge automat spre Rompetrol, ci va fi scos pe piata în acest an cu un pret minim al tranzactiei, stabilit de un evaluator, raportat la cotatia bursiera a actiunilor. Momentul evaluarii si al vânzarii ramâne însa la alegerea Guvernului.

Luni seara, premierul l-a primit la Guvern pe Sauat Mynbayev,  presedintele consiliului de administratie al KazMunaiGaz, compania care detine Rompetrol.

 Rompetrol pastreaza un avantaj important

În Hotarârea de Guvern pe care, dupa un an de încercari de a o pasa Parlamentului, premierul Ponta si-a asumat-o, vânzarea competitiva nu este mentionata expres. Actul normativ obliga însa Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei „sa propuna Guvernului adoptarea strategiei de privatizare a unei cote din participatia detinuta de statul român la SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, cu respectarea prevederilor legale, referitoare la valorificarea si administrarea participatiei statului român, precum si a principiilor cuprinse în memorandum”.

Cum s-ar traduce acest lucru? „Se va face o evaluare, se stabileste un pret de pornire si de aici poate sa concureze oricine. Avantajul Rompetrol este ca la pret egal vom acorda prioritate Rompetrol”, sustine Gabriel Dumitrascu.

În întelegerea asumata prin Memorandumul semnat anul trecut, pe 15 februarie, între The Rompetrol Group si statul român, kazahii se angajau sa plateasca, pe cele 26,6%, 200 de milioane de dolari din care 175 de milioane reprezentau pretul actiunilor si 25 de milioane prima pentru dobândirea de catre Rompetrol a majoritatii absolute de vot care sa îi permita adoptarea oricarei decizii si, deci, controlul asupra rafinariei.

Scenariul ca la privatizare sa se prezinte tot numai Rompetrol nu este exclus de Consiliul Concurentei. „Am cerut o procedura competitiva pentru ca am vrut sa aratam ca statul nu a fost pagubit si ca Rompetrol nu a fost favorizata. Daca vine un singur competitor, atunci trebuie stabilit de catre un evaluator un pret minim al tranzactiei, care sa fie rezultatul evolutiei din piata. Suntem, în linii mari, satisfacuti”, spune Bogdan Chiritoiu.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie