Creditul in lei, alternativa la creditul in valuta?

 

Bancherii ne invita sa luam credite în lei, „fara risc valutar”, cu ocazia recentelor scaderi de dobânda. Totusi, creditele în moneda nationala nu sunt lipsite de riscuri si viitorul debitor trebuie sa se asigure ca are suficiente resurse pentru a face fata capriciilor leului.

leu vs euro1Mult-asteptata scadere a dobânzilor la creditele în lei s-a aratat la fata si în România, la cinci ani de la declansarea crizei financiar-economice. BNR a scazut dobânda cheie, pe fondul unei inflatii în scadere, în mai multi pasi, de la 5,25% (pâna în iulie 2013), la 3,75% în ianuarie 2014, fapt ce a facut si ca referintele de pe piata interbancara sa o ia în jos.

Cotatiile Robor la 3 luni si 6 luni au ajuns de la 4-5%, la 2%, respectiv 2,6%. De aceste scaderi s-au bucurat, în principal, cei care aveau credite în derulare cu dobânzi variabile.

Pentru moment, dobânda la creditele noi în lei se apropie de cea la creditele în euro doar în cazul împrumuturilor ipotecare.

De la creditul exclusiv în euro cu garantii de stat la cel în lei

Pâna anul trecut, românii au fost încurajati sa se împrumute pe termen lung în euro chiar cu garantii de la stat, prin programul Prima casa, la un avans de doar 5% din valoarea locuintei achizitionate. Aproape 100 de mii de astfel de credite în euro au fost acordate famililor de români, cele mai multe pe 30 de ani.

Apoi, guvernul si BNR, pe fondul scaderii resurselor în euro ale bancilor comerciale, s-au gândit sa stimuleze creditarea în lei, asa ca legea a fost schimbata, si creditele în euro prin Prima Casa nu au mai fost posibile de la jumatatea anului trecut. Înainte de asta, îndatorarea pe termen scurt în valuta, pentru consum, a fost, practic, interzisa de catre BNR în 2012.

La momentul la care Prima casa trecea exclusiv pe lei, rata la un credit era cu aproximativ 30% mai mare.

Acesta pare momentul perfect pentru a-ti cumpara o casa, mai ales daca e prin Prima casa, unde dobânda anuala efectiva pleaca de la 5%, în cazul în care clientul îndeplineste unele conditii. În cazul creditelor standard în lei, dobânzile pornesc de la 5,5%.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie