Sindicatul „Solidaritatea Sanitara” considera reforma sistemului sanitar, o privatizare mascata

 

Strategia Nationala de Sanatate pentru 2014-2020, precum si proiectele de lege initiate în decembrie 2013 de Ministerul Sanatatii privind reforma sistemului, pun un accent pe transferul pacientilor de la spitale catre medicina privata si ambulatoriu.

spital coridorSindicatul „Solidaritatea Sanitara” atrage agentia ca acest lucru este de fapt o privatizare mascata a sistemului de sanatate.

Serviciile oferite în ambulatoriu sunt în mare parte private, iar aparatura medicala din policlinicile de stat nu este nici macar comparabila cu cea din cele private. De asemenea, si medicina de familie este tot privata.
Într-un document publicat sâmbata, „Solidaritatea Sanitara” explica faptul ca „transferul pacientilor catre medicina primara si ambulatoriu, care de fapt reprezinta o privatizare mascata a serviciilor medicale, va implica un transfer tacit al finantarii în zona privata”.

De asemenea, sindicatul mai precizeaza ca reducerea numarului de servicii medicale acordate de spitale, care constituie un obiectiv central al Strategiei, prin transferul acestora catre medicina primara si ambulatoriile de specialitate, va conduce la reducerea finantarii spitalelor si implicit la reducerea salariilor, în timp ce micsorarea numarului de pacienti internati va avea ca efect o tendinta de reducere a personalului din spitale, ceea ce va conduce la concedieri.

Au medicina primara si ambulatoriul capacitatea sa preia pacientii?

Desi se doreste acest transfer, nu sunt identificate serviciile medicale (pe tipuri si volume) ce pot fi acordate doar în spitale, nici capacitatea celor doua sectoare de preluare în mod eficient a acestor servicii medicale.
În plus, odata cu serviciile medicale, ar trebui deplasati si specialistii catre zona unde acestea vor fi acordate.
Reprezentantii sindicatului au explicat ca în conditiile în care ambulatoriile de specialitate publice au fost într-o masura semnificativa privatizate, este nevoie de o strategie coerenta de sprijinire a ambulatoriilor de specialitate publice, care deocamdata nu se regaseste în actuala viziune a Ministerului Sanatatii.

Fenomenul listelor de asteptare se va amplifica

„Daca transferul de servicii medicale va avea loc catre actualele structuri existente (majoritatea private), iar decontarea serviciilor se va face tot pe modelele actuale, vom asista la o accentuare a efectului de reprogramare, respectiv la liste de asteptare”, au detaliat reprezentantii Solidaritatii Sindicale.
Fenomenul nu este greu de anticipat, el fiind vizibil în practica acelor cabinete private care au contracte cu CNAS si care acorda (pe baza de decontare si gratuitate) în fiecare luna doar acel numar de servicii medicale pe care le are contractate, amânând pentru lunile urmatoare restul pacientilor.
O alta problema semnalata este reprezentata de faptul ca nu a fost dezvoltata anticipativ medicina primara pentru a prelua un volum mare de noi servicii medicale.
Printre efectele acestui transfer care trebuie luate în calcul, sindicatul precizeaza aglomerarea cabinetelor medicilor de familie, scaderea calitatii serviciilor medicale, incapacitatea medicinei primare de a prelua anumite servicii.

Principala problema a Strategiei nu are raspuns

„Principala problema a Strategiei o constituie lipsa raspunsului la principala problema a sistemului sanitar: deficitul de finantare. Acesta trebuie sa fie punctul de plecare al oricarei reforme ce-si propune cresterea calitatii serviciilor medicale”, spune sursa citata.
Astfel, deficitul de finantare se traduce la ora actuala la nivelul unitatilor sanitare în decontarea serviciilor medicale la costuri subevaluate.
Pentru a evita falimentul, unitatile sanitare (în general spitalele) reactioneaza prin fenomenul numit cererea indusa de servicii medicale, fenomen întâlnit în toate sistemele publice de sanatate care combina sistemul DRG cu subfinantarea.
Reducerea numarului de servicii medicale acordate si raportate de spitale, care constituie un obiectiv central al Strategiei, poate fi gândita doar în contextul unei cresteri semnificative  a sumelor decontate catre spitale pentru serviciile medicale. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie