Sedinta de informare prvind medierea in cazul unei societati cu mai multe litigii
Practica unei societati care este parte in mai multe conflicte/litigii, pare a fi surprinsa in vid atunci cand se vorbeste despre sedinta de informare prvind medierea, parcursa cu un mediator autorizat.
Acum aprope 9 luni, cand am participat la o conferinta despre Noul Cod de Procedura Civila care viza si sedinta de informare privind medierea, in cadrul discutiilor din Panelul dedicat Medierii, un consilier juridic reprezentant al companiei de telefonie ORANGE, a pus problema informarii la mediator in urmatoarea intrebare: de ce sa ma informez eu la mediator privind avantajele medierii in litigiile mele, care pot fi si 1000 pe luna, avantaje care eu le stiu?! Ce lege este aceasta?! O exceptionala intrebare care vizeaza in mod direct procedura si practica sedintei de informare.
Asa cum sustin si sustineam si atunci printr-un articol ( Rezumat Conferinta – Panel Mediere), sedinta de informare privind medierea este o discutie intre un tert neutru – mediatorul si partea cu care societatea este in conflict, dialog focusat exclusiv pe conflictul dintre cele doua parti, cu scopul precis de a solutiona acel conflict/litigiu prin mediere, la un mediator autorizat, atunci sau la o alta data stabilita de comun acord.
Dar care ar fi procedura pentru 1000 de sedinte de informare privind medierea , sa zicem ale Companiei Orange? Sau care ar fi procedura pentru sutele de conflicte/litigii ale altor operatori, ori agenti economici de tot felul (societati comerciale, banci, firme de asigurari, asociatii de proprietari, etc) ?
Situandu-ne in cadrul legal stabilit de Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, in art 2 al acestei legi, consideram ca sedinta de informare privind medierea poate fi facuta, atunci cand o persoana fizica sau juridica se afla in mai multe litigii, luand in considerare procedura pe care o vom expune mai jos.
Plecand de la faptul ca sedinta de mediere se desfasoara in biroul mediatorului cu ambele parti in acelasi timp sau separat (la interval de cateva ore ori zile) si ca doar dupa acceptul (accept ce poate fi dat in mod separat in sedintele separate) ambelor parti privind medierea conflictului se poate discuta si semna Contractul de Mediere la stabilita pentru mediere, putem conchide ca pentru o societate cu mai multe litigii sedinta de informare s-ar putea face in mod separat pentru societate si pentru fiecare parte din conflictele societatii.
Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!