Normele privind accesul IMM-urilor la finantari, simpificate de UE

 

Uniunea Europeana va simplifica normele care le permit întreprinderilor sa atraga finantare pentru investitii. Modificarile aduse normelor UE privind ajutorul de stat sunt justificate de faptul ca, de la izbucnirea crizei financiare în 2008, aproximativ o treime din întreprinderile mici si mijlocii din Europa nu au putut obtine fondurile de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta.

finantare ueÎn general, întreprinderile noi si cele în dezvoltare continua sa depinda foarte mult de împrumuturile bancare traditionale, care au fost reduse în mod drastic ca urmare a crizei creditelor.

Reducerea deficitului de finantare

Initiativa actuala are în vedere instituirea unor norme simple si flexibile, care le vor permite IMM-urilor sa acceseze mai rapid finantari de risc si sa introduca, astfel, noi produse pe piata.

Normele UE privind ajutorul de stat pentru întreprinderi – concepute înainte de criza creditelor cu scopul de a garanta conditii egale pentru întreprinderi – au limitat capacitatea statelor membre de a ajuta întreprinderile care nu pot atrage finantare din sectorul privat.

Stimularea cresterii economice si a crearii de locuri de munca

Noile orientari ale Comisiei vor simplifica formalitatile administrative, vor contribui la reducerea deficitului de finantare si le vor permite tarilor UE sa introduca masuri prin care sa faciliteze accesul întreprinderilor la forme diverse de sprijin financiar, de exemplu, capitaluri proprii si garantii. Se spera ca aceste programe nationale îi vor stimula pe investitori sa investeasca în întreprinderile mici si mijlocii.

Aceste modificari reprezinta o contributie importanta la eforturile UE de relansare a cresterii economice într-o perioada dificila pentru multe întreprinderi si ar trebui sa contribuie la crearea de locuri de munca.

O mare parte din fondurile acordate (pâna la 15 milioane de euro pe an pentru fiecare întreprindere) nu vor mai fi controlate de Comisie, în prezent pragul maxim fiind de 1,5 milioane de euro pe an. Acest nou regim îi va permite Comisiei sa se concentreze pe cazurile cu cel mai mare impact asupra concurentei.

Noile norme, elaborate dupa numeroase consultari cu statele membre, se vor aplica începând cu 1 iulie 2014 si fac parte dintr-un cadru mai larg de revizuire a reglementarilor UE în materie de concurenta. legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie