Executarea silita a onorariului mediatorului
Acest material a fost prezentat in cadrul Seminarului „Ziua Europeana a Medierii”- Suceava, 22-23 ianuarie 2014, in ziua dedicata practicii in mediere.
„A si B au fost casatoriti. In timpul casatoriei A si B au achizitionat o casa intr-o localitate in apropierea orasului in care lucrau. Cu putin timp inaintea divortului au contractat un credit pentru renovarea casei parintesti a lui B, unde urmau sa se mute la incheierea lucrarilor. Inainte de mutare, B a facut cunoscuta dorinta lui de a divorta, asa ca in casa lui parinteasca s-au mutat A impreuna cu fata lor si mama ei, bunica fetitei.
A si B au divortat, iar dupa divort B a continuat sa locuiasca in casa lor, bun comun din timpul casatoriei, iar A in casa lui parinteasca. La doi ani si jumatate dupa pronuntarea divortului, dupa restituirea in totalitate a creditului, B a introdus actiune de paraj si de evacuarea a lui A si a mamei ei din locuinta care, in urma mortii tatalui lui si a renuntarii mamei si fratelui sau la mostenire, devenise bunul lui propriu, cerand si chirie pentru perioada in care A a locuit acolo, precum si restituirea a jumatate din valoarea creditului achitat doar de el.
In sentinta pronuntata in prima instanta s-a dispus evacuarea lui A si a mamei ei, plata catre B a chiriei cerute, restituirea catre B a jumatate din valoarea creditului achitat de el, sistarea indiviziunii bunului comun provenit in timpul casatoriei, obligarea lui A la plata cheltuielilor de judecata si obligarea lui B de a restitui jumatate din investitiile facute in casa lui, bun propriu provenit din mostenire.
Aceasta era situatia pe partea demersurilor legale facute de parti pana in acel moment. Ambele parti depusesera apel la sentinta pronuntata de instanta de fond.
Am contactat partile iar B a fost primul cu care m-am intilnit si am stat de vorba. A fost de acord sa intre in mediere pentru solutionarea conflictului.
Dupa discutia cu A si aceasta parte a acceptat sa intre in mediere.
Am incheiat contractul de mediere, am negociat onorariul mediatorului, am stabilit un onorariu pentru toata medierea si au convenit ca fiecare parte sa achite jumatate din onorariu. Toate aceste aspecte au fost inscrise in contractul de mediere.
Au fost necesare doua sedinte de mediere si intrarea mamei lui A in mediere pentru ca partile sa ajunga la acord. Intrarea mamei lui A ca parte in mediere nu a dus la modificarea contractului.
Solutia partilor a fost aceea ca B:
- a renuntat cererea de evacuare, A si mama ei stabilind o data la care vor parasi locuinta proprietatea lui B,
- a renuntat la suma ceruta ca si chirie pentru folosinta casei lui
- a renuntat la suma reprezentant jumatate din creditul achitat la el la banca, in conditiile in care banii respectivi au fost investiti in imobilul care ii apartinea doar lui.
- a renuntat la restiruirea cheltuielilor de judecata
- a renuntat la partea lui din casa lor bun comun, imobilul revenind in totalitate lui A
- a primit o suma de bani de la A.
In cadrul acordului s-a specificat punctual renuntarea la fiecare petit cuprins in cererile de apel ale partilor.
Deoarece era primul acord de mediere depus in respectiva instanta, judecatorul, inainte de pronuntare, a cerut ca odata cu partile sa ma prezint si eu pentru a discuta acordul partilor.
Sentinta emisa de tribunal a continut in totalitate acordul partilor care stingea litigiul si a incuviintat si restituirea taxelor de timbru platite de parti, deoarece procesul era deschis inainte de modificarile legii 192/2006.
Odata cu incheierea medierii B a achitat partea lui de onorariu, A cerand o amanare pana la incasarea taxelor platite, amanare cu care am fost de acord.
Cand a fost emisa sentinta s-a strecurat o eroare materiala care a fost nevoie sa fie corectata.
Odata cu incasarea taxelor A a intrerupt orice comunicare cu mine. I-am trimis o invitatie la birou pentru a clarifica situatia. Nu a venit si nu a raspuns in nici un fel la demersurile mele amiabile.
Am contactat un executor judecatoresc si am facut cerere de incuviintare a executarii silite pe suma din onorariu care ii revenea lui A. La cerere am depus contractul de mediere. Mi s-a cerut sa depun si procesul verbal de inchidere a medierii si procesele verbale de prezenta la mediere. A durat vreo doua luni pana cand a fost incuviintata executarea. Dupa ce a inceput procedura executarii silite, A a contestat executarea silita fara a invoca nici un temei legal si afirmand ca a platit la negru onorariul si nu are cum sa faca dovada platii cu acte, ci doar cu martori, in conditiile in care suma in discutie era mai mare de 250 de lei.
In conformitate cu noile proceduri, am depus o intampinare in care am specificat punctual motivele pentru care sa fie respinsa contestatia. Am fost mirata cand, cu cateva zile inainte de termen, mi s-a cerut sa depun procesul verbal de inchidere a medierii si acordul de mediere. Cum acordul de mediere era in cuprinsul sentintei emise de tribunal am depus doar procesul verbal de inchidere a medierii. Nu intelegeam ce legatura au actele emise in urma procedurii medierii cu relatia contractuala dintre mine si parte. In timpul sedintei de judecata judecatorul mi-a spus ca nu am facut nicio mentiune in procesul verbal de inchidere a medierii si nici in acordul partilor cu privire la faptul ca nu mi s-a platit onorariul. Mai mult mi s-a atras atentia ca este cam „superficial” procesul verbal de inchidere a medierii pentru ca nu scrie in el ce au discutat partile in mediere.
La prima infatisare instanta a considerat ca mai e nevoie de un termen pentru a-l chema pe B in calitate de martor. Chiar daca B a declarat ca nu nu stie daca A a platit onorariul mediatorului instanta a dat castig de cauza contestoarei.
Am facut apel invocand aceleasi motive care apareau si in intampinare si am castigat. In acest moment am primit si sentinta tribunalului cu privire la executarea silita a onorariului mediatorului si am repus pe rol executarea silita.”
Stancu Anca Lucia, mediator
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!