Curtea Constitutionala: Proprietarii de terenuri din Basarabia, Bucovina de Nord si Bulgaria vor fi despagubiti in maximum 2 ani

 

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutionale doua prevederi prin care statul putea sa restituie in 10 ani despagubirile pentru proprietarii care au detinut terenuri si proprietati in Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, si care, din cauza starii de razboi, atat din Primul Razboi Mondial, cat si din cel de-al doilea Razboi Mondial, au fost evacuati. Astfel, s-a revenit la vechiul termen, care este de maximum 2 ani. Decizia CCR a intrat in vigoare inca din 24 ianuarie, data publicarii deciziei in Monitorul Oficial.

ciocan curtea constitutionalaOrdonanta de urgenta a Guvernului (OUG) nr.10/2013 se refera la plata esalonata a despagubirilor stabilite potrivit dispozitiilor Legii nr.9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnatla Craiova la 7 septembrie 1940, ale Legii nr.290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, precum si ale Legii nr.393/2006 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea fostului Regat al Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, in urma aplicarii Protocolului privitor la cateva insule de pe Dunare si la un schimb de comune intre Romania si Iugoslavia, incheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, si a Conventiei dintre  Romania si Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, relativa la regimul proprietatilor situate in zona de frontiera, semnata la Belgrad la 5 iulie 1924, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.9/1998, Legii nr.290/2003 si Legii nr.393/2006.

Aceasta OUG a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I din 27 februarie 2013, data la care a intrat in vigoare, dar pentru a-si putea produce efecte a fost aprobata de Legea nr. 287/2013 Monitorul Oficial, Partea I, nr. 693 din 13 noiembrie 2013, cu cateva modificari.

Astfel, Legea nr. 287/2013 prevede ca romanii care au dreptul la despagubiri sa isi primeasca banii in transe intr-o perioada de 10 ani, trebuind sa le solicite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). In plus, se mentiona ca despagubirile s-ar fi realizat in ordinea cronologica a inregistrarii la ANRP.

Potrivit unui comunicat de presa al cabinetului de avocatura Mihai Lucian Lungu, trimis pe 13 decembrie 2013, perioada de 10 ani este una extinsa, care afecteaza majoritatea dosarelor, depuse de oameni cu varste inaintate.

„Aceste legi fac referire la proprietarii care au detinut terenuri si proprietati in Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, si care, din cauza starii de razboi, au fost evacuati. Zeci de mii de familii au depus dosare de despagubire, in termenul legal, si asteptau sa intre in posesia banilor cuveniti. Aceste despagubiri se acorda in urma unor procese cu Statul Roman, care ar trebui sa fie instrumentate de birouri de avocatura specializate pe despagubiri ANRP, Legea nr. 290/2003 si Legea  9/1998”, se subliniaza in comunicatul de presa al M.L. Lungu.

Conform unui comunicat de presa trimis anterior de cabinetul de avocatura M.L.Lungu, este vorba de peste 8.000 dosare de despagubire care trebuie solutionate prin OUG 10/2013.

In ziua de 12 decembrie 2013, Plenul CCR a decis, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale prevederile OUG nr.10/2013, conform unui comunicat de presa al CCR.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata la dispozitiile art. I si III din OUG nr. 10/2013, exceptia fiind ridicata de Constantin Bafane, in nume propriu si in calitate de mandatar al reclamantilor Elena Bacalu, Venghiu Bafane, Maria Cumita si Anastasia Carastere in Dosarul nr. 510D/2013 al Tribunalului Constanta – Sectia contencios administrativ si fiscal.

Decizia CCR privind OUG nr. 10/2013 a intrat in vigoare vineri, 24 ianuarie, cand a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 63. Titlul deciziei este urmatorul Decizia nr. 528 din 12 decembrie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 10/2013 pentru plata esalonata a despagubirilor stabilite potrivit dispozitiilor Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, ale Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, precum si ale Legii nr. 393/2006 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea fostului Regat al Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, in urma aplicarii Protocolului privitor la cateva insule de pe Dunare si la un schimb de comune intre Romania si Iugoslavia, incheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, si a Conventiei dintre Romania si Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, relativa la regimul proprietatilor situate in zona de frontiera, semnata la Belgrad la 5 iulie 1924, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 si Legii nr. 393/2006.

Ca urmare a faptului ca OUG 10/2013 a fost declarata neconstitutionala de catre CCR, se revine la perioada anterior valabila de recuperare a despagubirilor, de maximum doi ani, potrivit comunicatului de presa al M.L. Lungu, trimis pe 13 decembrie 2013.

„Eforturile noastre au fost astazi (n.red. – 13 decembrie) incununate de succes, Guvernul fiind astfel obligat sa nu se mai sustraga de la plata obligatiilor ce-i revin fata de cetatenii romani si de la respectarea legii si a tratatelor internationale. Pentru anul 2014, de pilda, statul a alocat doar 263,4 milioane de lei pentru aceste despagubiri, aproape la jumatate comparativ cu suma bugetata in 2013. Este lesne de inteles ca suma nu acopera valoarea totala a despagubirilor, astfel ca a devenit extrem de importanta actionarea in instanta a Statului Roman prin parghii legale, bine instrumentate de avocat, si obtinerea sumelor cuvenite cat mai rapid. Pana in prezent, peste 25.000 de beneficiari au primit despagubiri si compensatii, in valoare totala de peste 630 milioane lei”, spune avocatul Mihai Lucian Lungu.

Avand in vedere modificarea termenelor de plata a despagubirilor, precum si suma insuficienta alocata de ANRP pentru indeplinirea obligatiilor, este esential ca romanii sa apeleze la instrumentele legale pe care le au la dispozitie, pentru a putea intra in posesia banilor cat mai rapid, se subliniaza in comunicatul de presa al cabinetului de avocatura MLL. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie