Cei mai bogati romani. Ce averi au la Bursa?

 

Averea la Bursa a celor mai bogati români a crescut cu doar 194 de milioane de lei, anul trecut, pâna la aproape 1,75 de miliarde de lei. Cel mai mult s-au apreciat actiunile controlate de industriasul Stefan Vuza si de bancherii Horia Ciorcila si Ilie Carabulea, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Bursa arata însa doar o parte din bogatia celor mai bogati români.

Avere1Cu avere de 569 de milioane de lei, Dan Adamescu este pe primul loc, potrivit evaluarii pachetelor de actiuni ale companiilor sale de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Adamescu este al doilea cel mai bogat român potrivit Top 300 Capital.

La rândul lor, fratii Emil si Marius Cristescu sunt pe locul doi la Bursa, cu peste 530 de milioane de lei în actiunile companiilor lor care sunt prezente la BVB.

Dan Adamescu a pierdut mai putin de 30 de milioane de lei, anul trecut, din cauza scaderii actiunilor Unirea Shoping Center (simbol bursier SCDM). Omul de afaceri mai are si socitetatea de asigurari Astra (ATRA), a carei valoare nu s-a modificat, pentru ca actiunile sale nu s-au tranzactionat.

Fratii Emil si Marius Cristescu au pierdut cam tot atât cât si Adamescu anul trecut. Ei sunt posesorii a patru companii industriale adapostite sub brandul Bega. Au si Faur (FAU, fosta 23 August Bucuresti) si Foraj Sonde Craiova (FOSB), perla coroanei.

Pierderea din portofoliul fratilor Cristescu provine, însa, din cauza unei companii din turism, Bega Turism. Celelalte companii de la BVB sunt Bega Tehnomet  (TEHO), Bega Minerale Industriale (BMIA), Bega Utilaje Constructii Bucuresti (UTBT) si Bega Electromotor (ELTR).

Al treilea cel mai bogat om de afaceri, dupa detinerile de la bursa (147 de milioane de lei), este un alt industrias al momentului, Stefan Vuza, care mai controleaza cinci companii la BVB, fie prin vehiculul Serviciile Comerciale Române, fie prin alte companii din portofoliul acestuia (A1 sau A2 Impex SRL).

Stefan Vuza a câstigat 86 de milioane de lei din aprecierea la bursa a companiilor pe care le controleaza.

Cea mai mare pierdere la bursa o sufera Ovidiu Tender, al carei pachet majoritar la Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si-a redus valoarea de aproape trei ori în 2013, cu 42 de milioane de lei, pâna la 26 de milioane de lei.

Vuza este urmat în topul câstigurilor de bancherii Horia Ciorcila si Ilie Carabulea.


Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie