Ce se vrea a fi limitarea platilor cash?

 

Guvernul a pregatit o ordonanta prin care plafoneaza platile în numerar între persoane juridice. Concret, operatiunile de încasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati în mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar. În categoria persoanelor juridice la care se refera actul normativ nu sunt incluse institutiile de credit, institutiile financiare nebancare si entitatile care efectueaza operatiuni de schimb valutar, definite potrivit legii.

plati in numerarSe vor mai putea efectua operatiuni de încasari si plati în numerar numai în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana. În acelasi timp, încasarile efectuate de catre magazinele de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza în baza legislatiei în vigoare, de la persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
Nerespectarea noilor prevederi se va sanctiona cu amenda de 20% din suma încasata/ platita care depaseste plafonul stabilit de ordonanta pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei.

„Se vrea controlul asupra masei monetare aflate în circulatie”

Presedintele UGIR Maramures, Constantin Cucosel, a declarat ca decizia Guvernului reprezinta o masura buna, de siguranta pentru stat. „Decizia Guvernului de a pregati o ordonanta prin care plafoneaza platile în numerar la 2.000 de lei pe zi este o masura buna, de siguranta pentru stat si firme, o siguranta pentru circulatia monetarului. La firmele mici este limitat numerarul, casieria este de fapt în buzunarul patronului, de aceea este la moda în România plata în numerar. Daca banii circula prin conturi, bancile îi vor putea folosi pentru creditarea economiei si nu mai trebuie sa apeleze la creditele Bancii Nationale a României. Pentru micii întreprinzatori este o operatie mai rapida plata cu cash, cu toate ca  într-o economie sanatoasa e necesara plata prin virament bancar. De aceea, platile între agentii economici vor trebui sa se faca prin virament bancar. Platile în sistem electronic reduc din timp si nu afecteaza agentul economic, sunt mai operative, ar trebui sa fie în favoarea acestuia, va fi un control al platii, de aceea nu ar trebui sa îl afecteze prea mult acest plafon pe întreprinzator”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele UGIR Maramures, Constantin Cucosel.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie