Regulamentul privind activitatea de control desfasurata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, publicat in Monitorul Oficial

 

In Monitorul Oficial nr. 61 din 24 ianuarie 2014 a fost publicat Regulamentul nr. 1/2014 al Autoritatii de Supraveghere Financiara privind activitatea de control desfasurata de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

monitorul oficial al romanieiIn cadrul actului normative se arata:

Prezentul regulament stabileste regulile generale in baza carora Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare Autoritatea, realizeaza activitatea de control permanent, periodic si inopinat, asupra entitatilor si persoanelor vizate care desfasoara activitati/operatiuni supuse autorizarii/avizarii si/sau supravegherii sale.

Prezentul regulament stabileste regulile generale in baza carora Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare Autoritatea, realizeaza activitatea de control permanent, periodic si inopinat, asupra entitatilor si persoanelor vizate care desfasoara activitati/operatiuni supuse autorizarii/avizarii si/sau supravegherii sale.

Activitatea de control asupra entitatilor implicate si a persoanelor vizate in sectorul asigurarilor si reasigurarilor, sectorul instrumentelor si investitiilor financiare si sectorul sistemului de pensii private se realizeaza ca urmare a aprobarii Consiliului Autoritatii sau, dupa caz, a presedintelui acesteia.

Prin exceptie, activitatea de control permanent/activitatea de supraveghere se exercita de catre directiile de specialitate, in concordanta cu legislatia aplicabila fiecarui sector de activitate, conform atributiilor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare al Autoritatii.

Activitatea de control periodic si inopinat se exercita prin intermediul Directiei control si al celorlalte directii de specialitate, de regula in colaborare cu Directia control.

Activitatea de control periodic si inopinat se desfasoara la sediul entitatilor sau la sediul Autoritatii si se declanseaza in baza deciziilor emise de presedintele Autoritatii.

In cadrul activitatilor de control, in vederea realizarii obiectivelor sale, Autoritatea coopereaza si face schimb de informatii cu orice alte institutii si autoritati din Romania si din alte state, ori de cate ori este necesar, conform prerogativelor stabilite prin lege.

Reguli generale privind controlul si procedura de efectuare a controlului periodic si inopinat

Reguli generale privind activitatea de control

In realizarea atributiilor sale de control, Autoritatea decide asupra tipului si/sau a metodei de control exercitate si asupra locului de desfasurare a verificarilor, in functie de scopul, obiectivele si complexitatea activitatii desfasurate, in concordanta cu legislatia aplicabila fiecarui sector de activitate.

Controlul periodic se organizeaza si se desfasoara in baza unui Plan anual integrat, aprobat de catre Consiliul Autoritatii.

Pe langa controalele periodice efectuate pot fi derulate, ori de cate ori se considera necesar, si controale inopinate aprobate de catre presedintele Autoritatii care urmaresc anumite obiective tematice, stabilite in fiecare situatie, precum si anchete in cazuri semnalate/identificate de incalcari ale prevederilor legale aplicabile sectoarelor supravegheate.

Controalele desfasurate la sediul entitatii pentru verificarea modului de indeplinire a planului de masuri stabilit prin hotarare a Consiliului Autoritatii si controalele desfasurate ca urmare a solicitarilor entitatilor aflate in sfera de autorizare/avizare si/sau supraveghere a Autoritatii, de limitare, suspendare sau incetare a activitatii, sunt asimilate controlului inopinat, corelativ cu prevederile legislatiei sectoriale specifice.

La stabilirea perioadei de timp ce urmeaza a face obiectul unui nou control periodic se au in vedere perioada anterior controlata, natura si volumul activitatii entitatii, riscul si complexitatea produselor si serviciilor oferite, gradul de conformare observat anterior, elementele relevante identificate in situatiile financiare anuale/rapoartele financiare si tehnice periodice sau in rapoartele de supraveghere prudentiala, astfel incat sa se asigure continuitate in verificarea activitatii desfasurate de entitate.

Selectarea operatiunilor si a documentelor ce urmeaza a fi verificate se face de catre echipa de control, in baza tematicii de control, luand in considerare obiectivele controlului, ponderea operatiunilor, precum si relevanta acestora in activitatea entitatii supuse controlului.

In situatia in care, ulterior efectuarii activitatii de control, Autoritatea intra in posesia unor date si informatii suplimentare, aceasta poate decide reverificarea, integral sau partial, a perioadei controlate.

Autoritatea poate suspenda un control periodic sau inopinat, notificand entitatea cu privire la data de la care se suspenda derularea acestuia si, ulterior, cu privire la data la care este reluat.

Suspendarea controlului se hotaraste de catre Consiliul Autoritatii sau, dupa caz, de catre presedintele acesteia. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie