Presa germana semnaleaza ca viitorul automobilelor germane se afla in Romania

 

În Evul Mediu, colonistii germani „trageau” catre Sibiu, iar astazi orasul a ajuns un centru important pentru furnizorii nemti de automobile, noteaza publicatia Die Welt într-un amplu material. Chiar si asa, companii precum Bosch sau Daimler mai au de rezolvat unele probleme.

inmatriculari masini noiSefii Daimler din Stuttgart au mari asteptari de la Bernd Krottmayer, directorul companiei Star Transmission. Barbatul în vârsta de 38 de ani a preluat operatiunile fabricii din Transilvania. Uzina este un element cheie în strategia de dezvoltare a gigantului german care intentioneaza sa devina pâna în 2020 cel mai cumparat si profitabil brand de automobile din lume. Krottmayer se afla în România din 2010 si se va ocupa în perioada urmatoare de constructia fabricii din Sebes, o investitie de circa 300 de milioane de euro.

Odata cu venirea sasilor, în secolul al XII-lea, zona din centrul României a continuat sa fie atractiva pentru investitorii germani, noteaza publicatia.

„Epicentrul acestui boom este Sibiul, localitate situata la circa 50 de km de Sebes. Printre cele circa 800 de companii germane de aici se numara Siemens, cu trei fabrici, Continentat, Thyssen-Krupp, precum si numerosi alti furnitori auto mijlocii”, scrie Die Welt.

Orasul este la mare cautare nu doar pentru costul redus al fortei de munca, este de parere Krottmayer.

„Are mai degraba legatura cu limba germana, vorbita de multi aici, si de infrastructura buna”, sustine reprezentantul Daimler. În oras exista un liceu german si se preda germana în scoli, aici se afla o universitate româno-germana, un departament german la teatrul de stat, un centru cultural german, un ziar local german, iar din anul 2000, Sibiul are din nou un primar german.

Totodata, edilul local, Klaus Iohannis, a fost responsabil de „curtarea” unor investitori, pe care i-a convins sa vina la Sibiu prin simplificare birocratiei, lupta împotriva coruptiei, extinderea infrastructurii si restaurarea centrului vechi al orasului, noteaza publicatia.

Reprezentantii minoritatii germane — Forumul Democrat al Germanilor din România — au acum noua primari în regiune, mai constata Die Welt.

Sefii germani sustin ca imaginea României este deseori asociata exclusiv cu saracie si coruptie. Asa credea si Jurgen Schmidt, directorul producatorului de întrerupatoare Marquardt, când a venit pentru prima data la Sibiu.

„Acum nu întreb centrala germana cât timp mai trebuie sa stau, ci cât mai pot ramâne”, marturiseste el la sase ani de la sosire.

Companiile prezente în zona Sibiul si-au extins semnificativ activitatea în ultimii ani.

Marquardt a încheiat în primavara lui 2013 al cincilea proces de extindere si a ajuns la 1.400 de angajati. În functie de conditiile de piata, numarul acestora ar urma sa creasca în urmatorii ani pâna la 1.900. Continental si-a extins pentru a patra oara fabrica în 2012, iar numarul angajatilor a crescut de la 1.800 la 2.300.

Astfel de investitii au facut ca rata somajului în jurul Sibiului sa scada de la 10,3% în 2000 la aproximativ 4,1% în 2012, sub media de la nivel national.gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie