Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia: Parchetul nu a emis nici o concluzie preliminara in dosarul acidentului aviatic din Apuseni

 

Orice afirmatie lansata în spatiul public în sensul ca procurorii ar fi emis niste concluzii preliminare, într-un fel sau altul, în cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni sunt niste zvonuri care nu trebuie luate ca atare si carora nu trebuie sa li se acorde credibilitate, a declarat, vineri, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar.

curtea de apel alba-iuliaAcesta a mentionat ca ancheta progreseaza într-o maniera riguroasa, ordonata, în conditiile Codului de Procedura Penala. ‘Nimic nu se desfasoara la voia întâmplarii, asa cum ar crede cineva care este neavizat, neautorizat si face comentarii gratuite’, a declarat presei Augustin Lazar, care conduce ancheta deschisa în acest caz.

Procurorul a afirmat ca cercetarea la fata locului s-a încheiat si ca nu a fost prejudiciata nicio proba, cum s-a avansat de unii reprezentanti ai media.

‘În mod cert, acolo, la fata locului, au fost adunate, au fost culese ultimele mijloace materiale de proba care existau în zona, fiindca oricare s-ar putea sa fie relevanta. Între timp, locul accidentului a fost bine conservat si bine protejat de efectivele de jandarmi, care au si periat locul accidentului de doua-trei ori pâna când au adunat toate fragmentele de la fata locului, iar inspectorii CIAS au supravegheat si au condus operatiunea practica de extragere din locul accidentului a aeronavei, astfel încât sa poata sa fie conservata. Ei, ca specialisti, au putut indica modul în care aeronava poate fi extrasa fara a se aduce niciun fel de prejudicii, fiindca ei însisi trebuie sa examineze în continuare aeronava’, a declarat Augustin Lazar.

Potrivit procurorului general al PCA Alba Iulia, experti judiciari, care vor fi desemnati de organele judiciare, vor proceda la efectuarea unei expertize judiciare.

‘Când vom avea raportul inspectorilor CIAS, precum si raportul de expertiza, apoi audierile care sunt în curs de efectuare, apoi actele care sunt ridicate de la diverse institutii, se va putea efectua o evaluare a probatiunii si se va putea trage o concluzie concreta si stiintifica, clara, cu privire la cauzele accidentului. Asa ca orice afirmatie lansata în spatiul public în sensul ca Parchetul ar fi emis niste concluzii preliminare, într-un fel sau altul, sunt niste zvonuri care nu trebuie luate ca atare. Noi nu trebuie sa acordam credibilitate decât comunicatelor care sunt emise de Parchetul Curtii de Apel, de catre echipa de procurori, care desfasoara o ancheta transparenta’, a spus Lazar.

El a sustinut ca nu e nimic de ascuns în acest dosar. ‘Este o ancheta clara, la vedere. Oricine cunoaste ceva despre aceasta cauza poate sa-si aduca contributia, poate sa vina sa declare si nu sa insinueze pe posturile de televiziune ca nu s-ar desfasura ancheta în mod corespunzator sau alte asemenea afirmatii care nu sunt corecte si care induc în eroare opinia publica’, a subliniat procurorul Lazar.

Acesta a mentionat ca exista câteva categorii de persoane care sunt audiate, cum ar fi martorii, victimele, paramedicii etc. ‘Unele dintre ele au început a fi audiate, iar altele vor fi audiate în continuare. Exista martorii de la fata locului, care cunosc diverse circumstante despre modul în care au fost gasite victimele, despre modul în care au fost salvate victimele si despre modul în care au fost gasite mijloacele materiale de proba la fata locului, înainte ca locul faptei sa fi fost deranjat în vreun mod de interventia celor care au actionat pentru descarcerare, spre exemplu. Apoi, exista victimele, dintre care unele au fost abordate pentru a fi audiate, iar altele nu pot fi contactate în acest moment, pentru ca se afla în diverse proceduri medicale’, a declarat Augustin Lazar.

El a opinat ca, în timp ce un pacient este într-o procedura medicala, nu se poate forta nota, nu este uman, nu este profesional. În ceea ce-l priveste pe medicul Radu Zamfir, acesta a dat înca de la Cluj Napoca ‘un minim de relatii despre ceea ce s-a întâmplat, fiindca era într-o anumita stare specifica post traumatica’, iar în continuare va fi audiat în Bucuresti, a mentionat Lazar.

El a subliniat ca nu poate sa comenteze declaratiile pe care le-au dat victimele sau martorii, ‘fiindca ele constituie mijloace de proba în dosar’.

Acesta a explicat ca pasii urmatori vor presupune elaborarea rapoartelor medico-legale care au fost ordonate de catre procurori pentru fiecare din victimele accidentate, realizarea expertizei tehnice-judiciare care a fost dispusa de catre procuror, audierea tuturor persoanelor care cunosc despre fapta, audierea martorilor, ridicarea documentelor care sunt relevante cu referire la comunicarile care au avut loc între diverse categorii de persoane. În final vom putea face o evaluare a probatiunii si vom putea da o solutie corecta în cauza’, a declarat procurorul Augustin Lazar.

Acesta a spus ca nu poate sa mentioneze când ar putea fi finalizata ancheta, dar o ancheta bine documentata dureaza cel putin câteva luni.

Întrebat daca se va constata ca o persoana care are calitatea de ministru ar avea o vinovatie, el a raspuns ca PCA Alba Iulia ar fi în situatia sa decline competenta solutionarii cauzei la Parchetul de pe lânga Înalta Curte. ‘În acest moment nu avem niciun indiciu în acest sens’, a conchis procurorul general al PCA Alba Iulia.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala din cadrul PCA Alba Iulia au dispus miercuri începerea urmaririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs luni în Muntii Apuseni pentru încalcarea de catre personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna în pericol siguranta zborului, si vatamare corporala din culpa.

Doua persoane au decedat si cinci a fost ranite dupa ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a cazut luni într-o zona împadurita din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului si victimele au fost descoperite de catre trei sateni din Horea, judetul Alba.(A, AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Fratila), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie