Contractul de mediere si onorariul mediatorului

 

Acest material a fost prezentat in cadrul Seminarului „Ziua Europeana a Medierii”, desfasurat la Suceava, 22-23 ianuarie 2014, in incinta Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, in cadrul programului EIRENE. Partenerii conferintei au fost Asociatia Mediatorilor din Bucovina, Tribunalul Suceava, Medierenet.ro fiind partener media al evenimentului.

„Astazi am sa va vorbesc despre contractul de mediere si am sa insist asupra unui aspect important, dar sensibil, si anume onorariul mediatorului.

Anca Lucia Stancu- Suceava- Ziua Europeana a Medierii

Anca Lucia Stancu- Suceava- Ziua Europeana a Medierii

Articolul 44 din legea 192/2006 interzice desfasurarea sedintelor de mediere inainte de incheierea contractului de mediere, contract care se incheie intre mediator si toate partile care participa la mediere. Aceasta prevedere protejeaza partile, deoarece discutiile care au loc inainte de semnarea contractului, din punct de vedere legal, nu sunt supuse regulii confidentialitatii.

Fiecare contract de mediere semnat creeaza doua raporturi juridice: unul intre mediator si parti si altul intre cele doua parti, acesta fiind motivul pentru care mediatorul trebuie sa se asigure ca partile si-au dat consimtamantul in mod liber, neviciat.

Sub sanctiunea anularii, contractul de mediere trebuie sa contina urmatoarele clauze:

  •  identitatea partilor sau a reprezentantilor lor;
  •  tipul sau obiectul conflictului;
  •  declaratia partilor ca au fost informate de catre mediator cu privire la mediere, efectele acesteia si regulile aplicabile;
  •  obligatia mediatorului de a pastra confidentialiltatea si decizia partilor cu privire la pastrarea confidentialitatii;
  •  angajamentul partilor aflate in conflict de a respecta regulile aplicabile medierii;
  •  obligatia partilor de a achita onorariul cuvenit mediatorului si cheltuielile efectuate de acesta pe parcurul medierii in interesul partilor, precum si modul de avansare si de plata a acestor sume, inclusiv in caz de renuntare la mediere sau de esuarea procedurii, precum si proportia care va fi suportata de catre parti. Daca nu s-a convenit altfel, aceste sume vor fi suportate de catre parti in mod egal;
  •  limba in care se desfasoara medierea;
  •  numarul de exemplare in care va fi redactat acordul,in cazul in care acesta va fi in forma scrisa, corespunzator numarului partilor semnatare ale contractului de mediere;
  •  obligatia partilor de a semna procesul verbal intocmit de mediator, indiferent de modul in care se va incheia medierea.

Contractul de mediere este un contract solemn- se incheie in forma scrisa, sinalagmatic- exista obligatii interdependente si reciproce ale mediatorului si ale partilor- si oneros- fiecare parte doreste obtinerea unui rezultat iar mediatorul are dreptul la un onorariu.

Vreau sa subliniez caracterul intuitu personae al contractului in privinta persoanei mediatorului, asa ca este nevoie si de datele de identificare si autorizare ale mediatorului in cadrul contractului. Chiar daca forma de exercitare a profesiei este acea de birou de mediatori asociati sau societate civila de mediatori, in contract se mentioneaza numele mediatorului care va intra in mediere si o va duce pana la capat, precum si numarul propriei autorizatii ca mediator.

Pe langa clauzele obligatorii, contractul de mediere poate contine si alte clauze, cu conditia sa nu incalce prevederile legii, si nu poate contine clauze care contravin legii sau ordinii publice.

Onorariul mediatorului

Exista in legea medierii articolul 48 care precizeaza: „Contractul de mediere constituie titlu executoriu cu privire la obligatia partilor de a achita onorariul scadent cuvenit mediatorului.
Asta inseamna ca daca partile nu isi indeplinesc de buna voie obligatia de a plati onorariul mediatorului, se poate recurge la executarea lor silita.”

Am sa fac niste precizari cu privire la onorariul mediatorului.
Cuantumul onorariului este unul dintre aspectele importante ale contractului, fiind de interes atat pentru parti cat si pentu mediator. Legea recomanda sa se tina cont de situatia sociala a partilor cand se stabileste onorariul sau cine si cat plateste.
Nu exista un „mercurial” al onorariilor.
Criteriile dupa care un mediator isi poate stabili onorariul sunt multiple si variaza in functie de experienta lui, obiectul conflictului, relatia dintre parti, situatia lor sociala. Atunci cand obiectul conflictului poate fi evaluat in bani, acest aspect poate reprezenta un punct de reper pentru stabilirea onorariului. In cazul in care conflictul supus medierii nu poate fi estimat din punct de vedere financiar trebuie folosite alte criterii de calcul al onorariului.

Exista o presiune pusa asupra mediatorului prin repetarea faptului ca medierea este o solutie ieftina pentru parti. Medierea este o solutie mai ieftina pentru parti in comparatie cu costurile unui proces in instanta. Si onorariul mediatorului se poate negocia, costurile fiind astfel sub controlul partilor.
Munca mediatorului nu este o munca ieftina.
Cand ii spui unei parti ca medierea este ieftina, fara sa ii dai un termen de comparatie, ii dai de inteles ca nu are valoare. Iar tu esti mediatorul din fata lui. Ce relatie de incredere sa se construiasca intre voi cand ii spui ca esti ieftin?
Ce credibilitate ai cand ii ceri pentru o sedinta de mediere mai putin decat l-a costat taxiul ca sa vina la tine?

Atunci cand stabiliti onorariul tineti cont de interesele partilor. De nevoile lor. Negociati onorariul cu partile inainte de incheierea contractului. Puteti stabili un onorariu pe ora, pe sedinta, sau pe intreaga mediere. Mentionati in contract care este durata unei sedinte de mediere, care este maximul de sedinte cuprinse in onorariu.
Si stabiliti termenul/termenele de plata si modul in care se face plata.
Onorariul mediatorului este recunoscut ca fiind titlul executoriu daca e scadent.

Chiar daca lege prevede obligativitatea partilor de a semna un proces verbal de incheiere a medierii, indiferent de modul in care ea se incheie, chiar daca partile au semnat contractul care prevede aceasta clauza, pot exista situatii in care nu o vor face. Mai ales daca situatia escaladeaza sau nu se ajunge la acord.
In aceste situatii, daca nu au fost deja platiti banii, riscul de a nu incasa onorariul este mai mare. Dar nu dispare nici daca s-a ajuns la acord. Despre asta voi vorbi mai mult maine in parte de practica a acestui seminar.
Ce este de facut daca partile nu platesc in mod voluntar onorariul?
Odata ce legea recunoaste caracterul de titlu executoriu al onorariului mediatorului nu mai este necesara investirea cu titlu executoriu.
Dar este nevoie ca instanta sa incuviinteze executarea silita. Iar acolo iti trebuie probe. Impreuna cu cererea de incuviintarea a executarii silite trebuie depus contractul de mediere si procesul verbal de inchidere a medierii.Procesul verbal de inchidere poate fi intocmit si semnat doar de mediator in conditiile in care partile nu mai vin la urmatoarea sedinta, nu mai comunica cu mediatorul, nu raspund invitatiei mediatorului sau refuza sa semneze procesul verbal. Iar daca e nevoie sa te adresezi instantei esti nevoit sa dovedesti ca ai prestat munca. Eu obisnuiesc sa intocmesc procese verbale de prezenta la sedinta de mediere, unde mentionez cine a participat la sedinta de mediere, data, locul si orele intre care a avut loc.

Chiar daca este un act care provine din procedura medierii poate dovedi, daca este cazul, ca partile au beneficiat de serviciile mediatorului.

Obligatia mediatorului, stipulata si in contractul de mediere, este una de diligenta nu de rezultat. Onorariul i se cuvine mediatorului si in situatia in care partile nu au ajuns la o intelegere, pentru ca mediatorul si-a facut munca, dar nu el este cel care poate hotara pentru parti. Doar ele pot. Avem colegi la care partile le-au cerut banii inapoi pentru ca nu au ajuns la acord. Si asta in conditiile in care onorariul fusese stabilit, si platit, pe sedinta de mediere. Legea spune ca se returneaza onorariul proportional cu munca ce nu a mai fost depusa nu ca mediatorul munceste si nu este platit.
Si asta este valabil si pentru cazul in care mediatorul denunta medierea.

Este nevoie sa va asigurati ca partile au inteles clar aceste aspecte si de aceea este important sa fie cuprinse in contratul de mediere exact asa cum ati stabilit cu partile.

Onorariul de succes al mediatorului

Onorariul de succes este un subiect controversat si asta pentru ca mediatorul nu reprezinta nici o parte in procesul de mediere si nici nu este factor de decizie in solutionarea conflictului. E adevarat ca are un rol important in refacerea comunicarii dintre parti.

Daca doar o parte este dispusa, sau propune, un onorariu de succes exista posibilitatea ca cealalta parte sa perceapa ca mediatorul nu mai este neutru si impartial. Chiar daca onorariul de succes ar fi platit doar pentru ca se ajunge la un acord, tot ar putea fi interpretat, deoarece partea care nu plateste onorariul de succes ar putea „simti” ca este fortata sa ajunga la o intelegere.
Daca onorariul de succes ar fi platit de toate partile din mediere se pune intrebarea: A facut mediatorul altceva decat sa-si indeplineasca obligatia de diligenta?

Facand o paralela cu asigurarile auto unde asiguratul primeste bonus daca nu are nici o dauna si malus- adica penalizare- in situatia in care a avut dauna care ar fi reversul onorariului de succes? Restituirea unei parti din onorariul mediatorului daca nu se ajune la un acord? Si cu obligatie de diligenta, nu de rezultat, cum ramane?

Legea medierii ne ofera protectie in a ne incasa onorariul dar, avand in vedere caracterul amiabil al profesiei noastre, ar fi de preferat sa nu ajungem la executarea silita a onorariului decat in situatii exceptionale.
Mai ales ca exista cazuri in care unele instante confunda relatia contractuala dintre mediator si parti, si nu fac o distinctie clara intre actele rezultate din procedura medierii- procesul verbal de inchidere a medierii, acordul de mediere- si clauzele din contract.
Am sa fiu mai punctuala in prezentarea de maine a unei medieri pe partaj in urma divortului in care am fost nevoita sa apelez la executarea silita a onorariului pentru una dintre parti.

Mediatorul exercita o profesie liberala iar onorariile reprezinta sursa lui de trai.
Chiar daca activitatea mediatorului aduce satisfactii si multumiri si pe alte planuri nu putem omite aspectul pecuniar care ii confera mediatorului siguranta financiara atat de necesara pentru a se putea dedica in totalitate muncii sale.”

Anca Lucia Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

3 comentarii

  1. Tudor Marian Nicolae spune:

    Concis documentat si util. Adica foarte bun.

  2. Daniel Iovu spune:

    Foarte util! Felicitari autorului! Sunt de acord ca in mediere nu se poate vorbi de onorariu de succes! Cu scuze daca jignesc pe cineva, dar probabil este o cerinta/abordare a mediatorilor avocati care insa este defavorabila profesiei de mediator in general.

  3. Chirosca Ovidiu Mihai spune:

    Exact , la subiect si foarte important. Un atu foarte bun.
    Va mai asteptam cu idei inovatoare, multa bafta.
    DOAMNE AJUTA !

Adaugă părerea ta


 

Distribuie