Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 7 martie apelul din dosarul lui Dan Voiculescu si ICA
Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru data de 7 martie primul termen de judecare a apelului declarat în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru savârsirea infractiunii de spalare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).
Tribunalul Bucuresti a decis pe 26 septembrie condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare si interzicerea mai multor drepturi civile pe o perioada de trei ani, dupa executarea pedepsei.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, Sorin Pantis, fost ministru al Telecomunicatiilor si angajat al ICA, Jean Catalin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Savulescu si Flavius Pop au fost condamnati la câte sase ani de închisoare cu executare.
Alti inculpati din dosar, Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene si Alexandru Petre, au primit câte cinci ani de închisoare.
Instanta l-a obligat pe Dan Voiculescu sa plateasca aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de actiuni de la ICA donate fiicei sale, Camelia Voiculescu.
De asemenea, Dan Voiculescu si ceilalti inculpati au fost obligati sa plateasca în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.
Judecatorii au mentinut sechestru asigurator pus de procurori pe bunurile si conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casa din Bucuresti evaluata la 250.000 euro si un cont deschis la BRD, în care se afla peste 15 milioane lei.
Decizia a fost atacata cu apel.
Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecata în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC „Bioprod” SA Bucuresti.
Procurorii anticoruptie au retinut în sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savârsite în forma continuata.
În acest dosar a mai fost trimis în judecata fostul administrator al SC „Benefica” SA Bucuresti (firma din grupul Grivco) Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinând agentilor economici la care statul este actionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis în judecata pentru abuz în serviciu contra intereselor publice si fals în înscrisuri sub semnatura privata.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!