Condamnari in dosarul Posta Romana: Zsolt Nagy, condamnat la 4 ani cu suspendare, Tudor Chiuariu la 3 ani si 6 luni cu suspendare

 

Fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a primit trei ani si sase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ în dosarul „Posta Româna”.

Tudor ChiuariuPentru Nagy, Înalta Curte de Casatie si Justitie a dispus un termen de încercare de opt ani, iar pentru Chiuariu, de sase ani.

Tot în cazul fostului ministru al Comunicatiilor, instanta a dispus, ca pedeapsa accesorie, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum si literele b si c din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savârsirea infractiunii.

Pe durata termenului de încercare, Nagy trebuie sa respecte mai multe masuri, instanta atragând atentia ca încalcarea acestora duce la executarea pedepselor.

Potrivit aceleiasi decizii, pe durata suspendarii executarii pedepsei principale, se suspenda si executarea pedepsei accesorii.

Si în cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsa complementara, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum si literele b si c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei complementare.

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Româna (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR, trei ani si jumatate tot cu suspendare.

Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR, a fost achitat, iar în cazul lui Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99, ICCJ a decis încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Prin acelasi verdict, ICCJ a decis si desfiintarea partiala a actului constitutiv al societatii Imopost Developements SA si a înlaturat dispozitia de anulare partiala a acestui înscris.

În 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat, în acest dosar, pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecatori ai ICCJ. Instanta suprema a retinut atunci, în cazul lui Chiuariu, ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot atunci, la trei ani si jumatate de închisoare cu suspendare.

În acest dosar au mai fost condamnati Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Româna (CNPR), care a primit sase ani de închisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR – cinci ani si jumatate de închisoare, Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR – cinci ani de închisoare si Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99 – un an de închisoare cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului în proprietatea privata a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicati si doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situatia juridica a terenului si a favoriza astfel firma mentionata.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie