Procuror Dragos Bujoreanu, Parchetul Suceava: Mediatorul poate avea un rol major in justitia din Romania

 

Procurorul Dragos Bujoreanu de la Parchetul Suceava, a sustinut in interventia pe care a avut-o la Seminarul „Ziua europeana a medierii”, organizat la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, ca mediatorul poate avea un rol major in justitia din Romania. Afirmatia vine in contextul intrarii in vigoare a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, care va largi sfera de aplicabilitate a medierii.

Suceava- Bujoreanu DragosCu privire la Legea medierii, procurorul Dragos Bujoreanu, a afirmat ca din punctul lui de vedere este o lege care nu functioneaza:

„Antevorbitorii mei, isi puneau intrebarea daca Legea medierii functioneaza, intrebare pe care mi-o pun si eu, si careia ii gasesc un raspuns. Eu cred ca Legea medierii nu functioneaza. De ce spun asta? La inceputul fiecarui an, fiecare procuror trebuie sa faca o statistica, sa vada cate dosare a solutionat si cate mai are de solutionat. Am constatat un lucru: in birou la mine se afla peste 200 de dosare penale, la politie, in supravegherea mea, se mai afla vreo 2.000 de dosare. Analizand obiectul acestor dosare penale, am constatat un lucru surprinzator: aproape trei sferturi dintre ele, daca nu mai mult, sunt pretabile la solutionare prin mediere. Functioneaza legea medierii? Raspunsul meu este nu. A fost solutionat un dosar de natura penala prin mediere in Suceava? Raspunsul este nu. Surprinderea mea este cu atat mai mare, cu cat realizez potentialul pe care il are aceasta lege si potentialul pe care mediatorul il poate avea in cauze de natura penala.” a spus Dragos Bujoreanu.

Procurorul a amintit si avantajele pe care le are Legea medierii: un avantaj al magistratului, care prin intermediul mediatorului, este degrevat de munca (un numar mare de cauze se pot rezolva intr-un timp rezonabil, cu procedura scurta), iar cel de-al doilea avantaj, cel al justitiabilului.

In conceptia procurorului Dragos Bujoreanu, Legea medierii ar trebui in mod normal sa fie un instrument de mobilizare, un instrument de alocare a acelor resurse menite a ajuta sistemul judiciar.

„In latura penala impactul medierii este deocamdata, unul nesemnificativ, dar nu va inchipuiti ce importanta capata mediatorul in lumina acestor doua noi coduri, care vor intra in vigoare la 1 februarie. Personal incepand din 2 februarie, cu siguranta voi indruma partile spre mediere.” a mai spus Dragos Bujoreanu.

Motivul invocat de procuror, pentru aplicabilitatea mica a medierii este ca Legea medierii si institutia mediatorului este insuficient cunoscuta, insuficient mediatizata, iar cultura medierii nu este raspandita indeajuns.

Sarcina de a face cunoscuta medierea revine clar mediatorilor care prin profesionalism prin pregatire si prin rezultatele obtinute, vor reusi sa schimbe mentalitatea maselor.

„Cred ca mediatorul poate avea un rol major in justitia din Romania, cred cu tarie lucrul acesta, pentru ca vad potentialul care exista in lege” a conchis procurorul Dragos Bujoreanu.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

3 comentarii

  1. stefan liliana spune:

    Felicitari echipei MediereNet pentru noutatile si informatiile pe care ni le ofera despre mediere!

  2. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Cu stima si consideratie pt.dl.procuror care ne-a dat o lectie clara de aplicarea medierii in domeniul penal,dar si a modului in care noi mediatorii trebuie sa muncim si sa ne promovam.Deci pentru mediatorii sceptici ca judecatorii sau procurorii nu agreeza medierea,la Ziua Europeana a Medierii,conducerea magistraturii sucevene cat si procurorii au infirmat clar acest lucru.Noi trebuie sa ne promovam si sa ne facem cu profesionalim treaba.Sa auzim numai de bine.PS.Draga Anca bravo pentru aceste articole,care cred ca vor avea ecou in toata tara.

  3. Constantin Vasile Grosu spune:

    http://www.juridice.ro/304477/bilantul-medierii-sub-1-din-toate-cazurile-din-uniunea-europeana.html

    http://www.medierenet.ro/2014/01/23/gheorghe-codreanu-presedinte-tribunalul-suceava-cadrul-legislativ-cu-privire-la-mediere-trebuie-imbunatatit/#.UuSpARCYuM9

    „Studiul a fost contractat si realizat de echipa condusa de Profesorul Giuseppe De Paolo de la Universitatea Hamline din SUA si Presedinte al centrului din Italia ADR Center – membru al JAMS International, in vederea evaluarii impactului directivei cu privire la mediere cu o analiza aprofundata a anumitor sisteme nationale.”

    Profesorul Giuseppe De Paolo de la Universitatea Hamline din SUA si Presedintele centrului din Italia ADR Center – membru al JAMS International au spus, citez:

    „Singurele masuri care s-au dovedit utile in generarea de medieri sunt o combinatie intre sedintele de informare obligatorii, obligativitatea medierii in anumite categorii de cazuri si obligativitatea medierii in cazuri specifice cu posibilitatea retragerii (opt-out).
    ….. Nu este de neglijat faptul ca singura tara membra a UE cu peste 200 000 de medieri pe an, Italia, a inregistrat aceasta crestere atunci cand medierea a devenit conditie obligatorie ce preceda intentarea procesului in instanta, doar pentru anumite cauze. Aceasta legatura directa este confirmata totodata de ceea ce s-a intamplat in perioada cand medierea a incetat sa fie obligatorie in Italia, anume octombrie 2012 – septembrie 2013, cand numarul de medieri atat obligatorii, cat si voluntare a scazut la un numar extrem de modest. Doar ulterior au crescut din nou semnificativ, atunci cand prevederile obligatorii au fost reintroduse.”

    In studiu se arata, citez: „art. 5 al directivei permite statelor membre sa introduca elemente obligatorii ale medierii, inclusiv sanctiuni, …”, iar d-ul procuror si d-ul judecator spun ca legea 192/2006 nu este functionala, adica nu este utila in generare de medieri, asa cum releva si studiul ….

    Mediatorii daca nu vor intelege sa solicite insistent si degraba modificarea legii 192/2006 vor cheltui multi bani pentru promovare degeaba, asa cum au facut-o si pana acum.

    Mediatorii trebuie sa inteleaga ca legea 192/2006 trebuie modificata in sensul si a propunerilor mele (propuneri pe care le-am facut in urma unui studiu de piata in calitatea mea si de specialist in marketing)si pe care le promovez de circa 3 ani in mod constant si neobosit. Studiul comandat de Parlamentul European releva exact aceste aspecte. Restul sunt povesti deocamdata, iar unii ii vor pune pe mediatori sa se profesionalizeze degeaba, cheltuind mai mult decat castiga oricata promovare ar face.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie