Premierul Victor Ponta a recunoscut gestionarea dezastruoasa a accidentului aviatic din Apuseni
Incompetenta de care au dat dovada institutiile statului care au gestionat dezastruos accidentul aviatic din Apuseni, în urma caruia si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion, a fost recunoscuta public de premierul Victor Ponta. Ocazie cu care a prezentat si concluziile raportului accidentului aviatic, realizat sub coordonarea vicepremierului Gabriel Oprea.
Una dintre institutiile aratate cu degetul a fost Administratia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), condusa de Aleodor Frâncu. Potrivit documentului guvernamental, ROMATSA “nu a manifestat un rol activ în conformitate cu competentele prevazute de lege. Nu a luat masurile necesare în vederea stabilirii zonei de cautare a aeronavei disparute si nu a declansat operatiunile de cautare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008”. În acelasi document se mai precizeaza: “ROMATSA nu a solicitat, potrivit competentelor, sprijinul Centrului de Operatii Aeriene din cadrul Ministerului Apararii Nationale în vederea furnizarii unor date si informatii relevante identificarii coordonatelor de localizare a epavei aeronavei”. La scurt timp dupa ce a prezentat concluziile, premierul Victor Ponta a cerut demisia directorului general al ROMATSA, Aleodor Frâncu. Dupa doua ore, Aleodor Frâncu si-a înaintat demisia Consiliului de Administratie, doar pentru linistea si stabilitatea institutiei, dar fara sa recunoasca sau sa îsi asume greselile prezentate în raportul lui Gabriel Oprea. La fel a procedat si directorul Departamentului Operational, Bogdan Donciu.
Singurul vinovat pentru esecul misiunii de salvare în cazul accidentului aviatic a fost gasit secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper. Nu a mai apucat sa-si dea demisia pentru ca a fost demis în direct de premierul Victor Ponta. În schimb, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui, si-a dat demisia. Acesta a declarat pentru Antena 3 ca si-a prezentat demisia sefului sau (n.r. ministrului de Interne), însa nu i-a fost acceptata. Dupa o discutie fulger la Guvern, ministrul de Interne a acceptat demisia generalului de brigada Ion Burlui.
Aleodor Frâncu si-a dat demisia
Directorul general al ROMATSA, Aleodor Marian Frâncu (foto), si-a dat demisia în urma catastrofei aviatice din Apuseni. Poreclit “cameleonul strategic”, Frâncu a cazut tot timpul în picioare. Din anul 1988 pâna în 1997 a ocupat mai multe functii de conducere la Aeroportul Otopeni. În 1997 a fost numit secretar de stat sub ministrul Transporturilor Traian Basescu. Anul 2006 l-a prins în functia de cancelar al primului ministru, de unde a plecat în urma unui scandal legat de colaborarea sa cu Securitatea. Acesta a recunoscut ca a scris doua note informative, însa ar fi fost “pur tehnice si nu au facut rau nimanui”, spunea atunci Frâncu. În mai 2012, ajunge în fruntea ROMATSA, de unde primea un salariu anual de 501.068 lei, adica în jur de 110 mii euro . Legat de avere, acesta are patru terenuri intravilane în Bucuresti si Ilfov, ultimul cumparat în anul 2007. Tot în Bucuresti mai detine un apartament si o casa de 320 mp. În parcare are un Jaguar si un Audi, fabricate în 2008, respectiv 2009, dar si o barca. În banca are în jur de 160.000 de lei si 60.000 de euro .
Omul lui Boagiu si-a dat demisia
Departamentul Operationat din cadrul Administratiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) este condus de Bogdan Donciu, fostul consilier personal al ministrului Transporturilor Anca Boagiu. Acesta are o avere de invidiat obtinuta din salariul de bugetar. Are în Voluntari doua terenuri forestiere cumparate în 2004 si 2005, dar si un teren intravilan cumparat un an mai târziu. Mai detine un apartament în Bucuresti si o vila în Voluntari. Mare iubitor de masini, are doua BMW fabricate în 2008 si 2012. În 2008, si-a deschis doua conturi bancare în care a depus 357.000 de euro . Trei ani mai târziu a mai depus 50.000 de euro . Tot în 2011 a mai depus la banca 138.000 lei, iar în 2012 alti 32.000 de euro . În total are la banca în jur de 500.000 de euro. De la ROMATSA a încasat 562.000 lei impozabili, iar sotia sa, care este controlor de trafic aerian tot la ROMATSA, are salariul confidential. Culmea, în anul 2007 banii nu se aflau în declaratia de avere, fiind scosi la lumina de abia în 2011. Asa tot sa lucrezi la ROMATSA!
Secretarul de stat Constantin Chiper a fost demis din MAI
Ministerul de Interne este una dintre institutiile gasite vinovate pentru proasta gestionare a accidentului aviatic din Apuseni. Iar singura persoana demisa a fost secretarul de stat din Ministerul de Interne, Constantin Chiper, care a fost tras pe linie moarta de premierul Victor Ponta. Totodata, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, generalul de brigada Ion Burlui, si-a dat demisia.
În mai 2012, la doar 33 de ani pe atunci, Constantin Chiper a fost numit secretar de stat pentru Relatia cu Institutiile Prefectului în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pâna sa ajunga pe acesta functie a fost consilier parlamentar, director al Compartimentului de Analiza si Planificare Politica din cadrul cancelariei primului ministru si sef de serviciu în cadrul Primariei Sector 6. În 2002-2003, Chiper lucra ca sef de birou la Primaria Comunei Snagov.
Tânarul politician, în 2004, pe vremea când lucra la Primaria Sector 6, s-a pricopsit cu o mostenire de invidiat: 3 ha padure, 1,8 ha de vie, 2 ha de teren arabil si o casa de 1.000 mp. Potrivit declaratiei de avere, din toate acestea detine o cota de 25%. Tot în 2004, si-a cumparat un apartament în Bucuresti. Patru ani mai târziu a reusit sa-si cumpere o masina Volkswagen Golf.
Pe lânga proprietati, Chiper sta bine si la capitolul bani încasati de la stat. Potrivit declaratiei de avere din 2013, acesta a încasat de la Camera Deputatilor suma de 12.464 lei si de la Ministerul de Interne 32.033 lei. Nu a uitat însa sa-si ia si banii pentru norma de hrana alocata functiei de secretar de stat în suma de 5.328 lei. Chiper s-a învârtit atât de bine încât a prins un loc si în comitetul interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari al Eximbank, de unde primea o indemnizatie anuala de aproximativ 130.000 lei. Petru Zoltan, jurnalul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!