Nici o investitie, in trei ani de la listarea Fondului Proprietatea

 

La trei ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa, administratorul acestuia, Franklin Templeton, nu se poate lauda cu nici o investitie, ci cu faptul ca investitorii straini au dat 1,2 miliarde de euro pe actiunile sale. La rândul sau, FP a rascumparat 10% din propriile actiuni, pentru ca pretul acestora sa creasca si investitorii straini sa le poata vinde mai scump decât le-au cumparat.

Fondul proprietatea„Ce anume deosebeste Fondul Proprietatea (FP), la aniversarea a trei ani de la listarea sa la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de orice companie care redistribuie actionarilor dividendele si veniturile încasate din vânzarea activelor sale?”

„Si de ce mai este Fondul Proprietatea un fond de investitii daca nu a facut investitii?”, l-a întrebat reporterul ECONOMICA.NET pe Greg Konieczny, managerul FP din partea Franklin Templeton.

„Prin operatiunile sale Fondul Proprietatea asigura un randament al investitiei în actiunile sale. Dee aceea invedstitorii îi cumpara actiunile si de aceea si este un fond de investitii”,  a raspuns Greg Konieczny, cu ocazia aniversarii celor trei ani de la listare.

Greg Konieczny a repetat un raspuns mai vechi cu privire la posibilele investitii, spunând ca, în prezent „cel mai bun plasament al FP este doar în propriile actiuni, astfel încât discountul (dintre valoarea unitara a activelor proprii si pretul actiunilor) sa fie cât mai scazut”.

„Când discountul va fi la cel mai scazut nivel ne vom orienta si spre alte investitii care sa atraga mai mult investitorii, iar pretul actiunilor FP sa creasca”, a adaugat managerul FP, care nuj a preciza care ar putea fi nivelul de discount vizat.

Distribuitor de bani

Fondul Proprietateea a încasat dividende de aproape 3 miliarde de lei, între 2010 si 2013, pe care le-a redistribuit aproape în întregime ca dividende actionarilor.

În ultimii ani presiunea fondurilor de investitii asupra administratorului Franklin Templeton a crescut considerabil, pâna într-atât încât asta toamna acesta a fost amenintat cu încetarea mandatului.

Actionarii sunt dominati de fondurile companiei americane de investitii de risc Elliott Associates, cunoscuta în lume pentru agresivitatea cu care obtine profit, cât mai rapid si cât mai mare, în urma plasamentelor sale.

Fondul Proprietatea nu a facut nici o investitie de la înfiintare, cu exceptia exercitarii dreptului de preemtiune în cadrul ofertelor publice ale Romgaz si Nuclearelectrica. Au mai fost facute achizitii marginale, nesemnificative, de actiuni la câteva banci straine.

În schimb, Fondul a vândut întregul pachet de actiuni Transgaz si 1,1% din actiunile OMV Petrom,  pentru a finanta programele de rascumparari ale propriilor titluri.

De altfel, Elliott Associates a fortat aprobarea unei politici de administrare care permite lui Franklin Templeton sa vânda pâna la 20% din active, fara  a cere acordul AGA.

Pentru a face pe plac actionarilor si a forta cresterea pretului actiunilor, Franklin Templeton a derulat doua programe de rascumparari ale actiunilor FP.

S-au cumparat 1,34 miliarde de actiuni în total, adica 10% din capitalul social subscris si varsat al Fondului. Numai prin oferta publica de rascumparare s-au scos, într-o luna, de pe piata, 600 milioane de actiuni, sau 4,5% din capitalul social subscris si varsat al Fondului.

Valoarea totala a celor doua programe de rascumparare, exceptând costurile de achizitie, a depasit un miliard de lei.

Politica de administrare impusa Franklin Templeton are deja notorietatea unei „vânzari pe bucati”.  Analistii consultati de ECONOMICA.NET au atras atentia ca, fara achizitii de noi active, Fondul Proprietatea se va desfiinta de facto, dupa ce nu va mai fi avut mare lucru de distribuit catre actionari.

„Ceea ce este în mersul natural al pietei”, a spus un investitor reperterului ECONOMICA.NET.

3 ani la Bursa

Fondul Proprietatea a fost creat în decembrie 2005, pentru despagubirea cetatenilor români ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.

Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010, în urma licitatiei internationale anuntate în decembrie 2008.

Actiunea FP a fost listata la BVB în 25 ianuarie 2011 si a devenit rapid cea mai tranzactionata de la  BVB, adeseori asigurând peste 50% din rulajul total al Bursei.

Primele preturi au fost de peste 0,6 lei / titlu. Ulterior preturile au scazut continuu, câta vreme statul a mai convertiti titluri de despagubire în actiuni, si au ajuns la 0,419 lei / titlu, nivel înca profitabil pentru cei care le cumparasera înainte de listare si la preturi de 0,13 lei / titlu.

În prezent cel mai mare pret este de 0,868 lei / actiune, atins în decembrie anul trecut, ca urmare a campaniei agresive de reducere a volumului de actiuni de pe piata prin rascumpararea lor.

La acest pret, câstigul investitorilor care au cumparat la minimele din noiembrie 2011 a fost de peste 100%.

Numai anul trecut pretul actiunilor FP a crescut cu 56% si cu 32,5% în comparatie cu prima zi a listarii.

Activele nete ale  fondului au crescut de la listare cu 22%, pâna la peste 15 miliarde  de lei la 31 decembrie anul trecut.

La randmanetele venite din aprecierea actiunilor se adauga si dividendele încasate de actionari din distribuirea aproape în întregime a profiturilor nete de peste 1,56 miliarde de lei, înregistrate în anii 2010 – 2012. Rezultatulexercitiului pe anul trecut este de peste 682 de milioane de lei.

În prezent, fondul este controlat de investitorii straini, ale caror detineri au crescut de la 0% (în decembrie 2010) la peste 63% (în decembrie 2013).

În acest an, managementul Fondului Proprietatea îsi propune sa creasca valoarea activului net al Fondului, sa demareze al treilea program de rascumparari de actiuni si sa realizeze un nou plan pentru listarea secundara a Fondului. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie