Consiliul Superior al Magistraturii, despre progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV

 

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii miercuri, 22 ianuarie 2014, un comunicat cu privire la Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu asupra progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

CSMComunicatul integral:
– Raportul dat publicitatii la 22 ianuarie 2014, reprezinta o evaluare obiectiva a evolutiilor înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Este demn de subliniat ca perioada de referinta este una mai mare de un an, Comisia analizând evolutiile nu doar de la precedentul Raport, publicat la 30 ianuarie 2013, ci si de la Raportul dat publicitatii la 18 iulie 2012.
– Ca si în ultimele rapoarte, Comisia Europeana constata mentinerea track-recordului pozitiv la nivelul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Public în general, si al Agentiei Nationale de Integritate si saluta rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii în îndeplinirea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, dar si în eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistratilor si a grefierilor, precum si practica disuasiva a Sectiilor CSM în materie disciplinara.
– Se impune a fi subliniat ca referirile la CSM sunt pozitive. De exemplu: „CSM este principalul aparator al independentei justitiei si si-a îndeplinit misiunea de o maniera sistematica si profesionista” (pagina 3, ultimul paragraf din versiunea în limba engleza); „ca urmare a criticilor CSM, s-a desfasurat o a doua procedura (de numire), mai consensuala” (pagina 4 final si pagina 5); „atât din punctul de vedere al formarii profesionale, cât si al publicarii hotarârilor judecatoresti motivate, Înalta Curte si CSM au luat masuri importante, inclusiv prin acordarea accesului tuturor judecatorilor si grefierilor la hotarârile altor instante din tara” (pagina 6); „CSM si-a reafirmat politica sa de toleranta zero în combaterea problemelor de integritate în cadrul sistemului judiciar” (pagina 7, paragraful 3); mentionarea indirecta a conflictului de natura constitutionala initiat de CSM ca urmare a nerespectarii de catre Senat a unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile (pagina 4, paragraful 3); mentionarea pozitiei corecte CSM în contextul modificarilor promovate în Parlament în decembrie 2013.
– Totodata, un alt aspect edificator pentru progresele înregistrate de CSM în cadrul MCV este reprezentat de faptul ca Raportul din acest an contine un numar redus de recomandari a caror implementare revine CSM, marea majoritate fiind adresate Legislativului si Executivului.
– Recomandarile adresate puterilor legislativa si executiva urmaresc consolidarea în continuare a rolului CSM. De asemenea, si celelalte recomandari sunt benefice CSM si sistemului judiciar în ansamblu.
– Spre deosebire de alte rapoarte anterioare, nu exista recomandari adresate exclusiv CSM, recomandarile privind reforma judiciara implicând colaborarea inter-institutionala a tuturor actorilor cu atributii în gestionarea sistemului judiciar.
– Salutam faptul ca progresele CSM si ale sistemului judiciar în ansamblu au fost reflectate de o maniera obiectiva si cuprinzatoare în Raport.
– Salutam recomandarile a caror implementare va contribui decisiv la consolidarea rolului constitutional al CSM de garant al independentei justitiei si va preveni orice interferenta sau atac la adresa independentei justitiei. În mandatul actualei conduceri a Consiliului, vom urmari îndeplinirea acestor recomandari si a obiectivelor pe care ni le-am propus, atât pentru întarirea capacitatii institutionale a CSM, cât si pentru eficientizarea sistemului judiciar.
– Masurile propuse de Comisie sunt în consonanta cu obiectivele CSM si cu nevoile sistemului judiciar românesc, în vederea asigurarii sustenabilitatii si a ireversabilitatii reformei judiciare în România, întarirea statutului judecatorului si procurorilor, si a consolidarii statului de drept si a suprematiei legii.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie