Comisia Permanenta a UNBR dezbate pe 31 ianuarie, modificarile propuse la Legea nr. 51/1995

 

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, prin Consiliul UNBR, va dezbate in Comisia Permanenta din data de 31 ianuarie, modificarile propuse la Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

uniunea nationala a barourilor din romania UNBRModificarile, adoptate prin Hotararea UNBR nr. 885 din 14 decembrie 2013, sunt urmatoarele:

A. Cu majoritate de voturi, se constata adoptarea Proiectului privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in prezent in vigoare, pentru a fi inaintat entitatilor cu drept de initiativa legislativa, cu urmatorul cuprins:

“Art. I – Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La art. 3 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmatorul cuprins:

„(3) Avocatul este obligat sa tina evidenta actelor intocmite conform art. 3 alin. (1) lit. c) si d) din Lege, cu excluderea actelor intocmite pentru asistare si reprezentare, si sa le pastreze in arhiva sa profesionala, in ordinea intocmirii lor. In termen de cel mult 3 zile de la data intocmirii actelor prevazute la alin. (1), avocatul este obligat sa inregistreze operatiunea in Registrul electronic al actelor intocmite de avocati potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) si d) din Lege potrivit procedurii prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a registrului, aprobat de Consiliul U.N.B.R., sub sanctiunea inopozabilitatii fata de terti. ” conditiile stabilite de Consiliul U.N.B.R. prin Regulamentul de organizare si functionare. Inscrierea efectuata in registru are efecte de opozabilitate fata de terti in conditiile prevazute de lege. ”

2. La art. 24, alin (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(3) Prin grija baroului, tabloul anual al avocatilor si modificarile intervenite sunt comunicate la inceputul fiecarui an instantelor judecatoresti, organelor de urmarire penala si autoritatilor administrative ale judetului sau municipiului Bucuresti, precum si U.N.B.R. Distinct, se va inainta U.N.B.R. Tabloul avocatilor incompatibili.”

3. Art. 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Instantele sunt obligate sa verifice si sa se pronunte asupra calitatii de reprezentant al unei persoane care se prezinta ca avocat, exercitand acte specifice acestei profesii si folosind insemnele profesiei de avocat.

(2) Actele specifice profesiei de avocat, efectuate in mod public de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile prezentei legi, sunt nule. ”

4. Art. 32 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 32 – Contestatiile si reclamatiile privind onorariile se solutioneaza de decanul baroului. Decizia decanului poate fi atacata in termen de 15 zile de la comunicare la consiliul baroului, a carui hotarare este definitiva”

5. Art. 39 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Avocatul este obligat sa respecte solemnitatea sedintei de judecata, sa nu foloseasca cuvinte sau expresii de natura a aduce atingere autoritatii, demnitatii si onoarei completului de judecata, procurorului, celorlalti avocati si partilor ori reprezentantilor acestora din proces.

(2) Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau in scris, in forma adecvata si cu respectarea prevederilor alin. (1), in fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie si numai daca aceste sustineri sunt in legatura cu apararea in acea cauza si sunt necesare stabilirii adevarului, _potrivit crezului sau _profesional.

(3) Nerespectarea de catre avocat a prevederilor alin. (1) si (2) constituie abatere disciplinara grava. Raspunderea disciplinara nu exclude raspunderea juridica penala sau civila, dupa caz.”

Citeste mai departe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie