Raportul MCV a fost dat publicitatii. Vezi constatarile Comisiei Europene

 

Actiunea de contestare a autoritatii Curtii Constitutionale din vara anului 2012 nu a fost repetata si, în plus, rolul acestei institutii de ‘arbitru important’ a fost consolidat, constata Comisia Europeana (CE) în ultimul sau raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), dat publicitatii miercuri, la Bruxelles.

comisia europeanaRAPORTUL POATE FI CONSULTAT PE SITE_UL OFICIAL AL COMISIEI EUROPENE

Desi nu fac strict parte din sistemul judiciar, Constitutia si Curtea Constitutionala se afla în centrul statului de drept, iar Curtea Constitutionala va continua sa joace un rol esential în apararea unor principii-cheie, cum ar fi separarea puterilor, precum si în cadrul unor eventuale discutii viitoare asupra modificarii Constitutiei, se subliniaza în sectiunea din raport consacrata starii procesului de reforma.

În acest sens, considera Comisia, la reluarea, probabil în cursul acestui an, a dezbaterilor constitutionale, este important sa se ofere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) posibilitatea de a face observatii cu privire la toate domeniile care tin de sistemul judiciar. Mai precis, va trebui sa se acorde atentie excluderii acelor modificari care maresc posibilitatea politicienilor de a influenta factorii de decizie din sistemul judiciar sau de a contesta independenta si autoritatea sistemului judiciar. Din acest motiv, angajamentul guvernului de a consulta Comisia de la Venetia, în special, este un semn important al angajamentului României de a-si baza toate modificarile constitutionale viitoare pe norme europene, se precizeaza în raport. Autoritatile române si-au exprimat, de asemenea, intentia clara de a tine la curent CE.

Raportul aminteste, evocând presiunile exercitate asupra independentei sistemului judiciar, ca atacurile mediatice motivate politic la adresa unor judecatori, procurori si membri ai familiilor acestora, precum si la adresa unor instante si a unor parchete au scazut ‘se pare’, din iulie 2012, în numar si în forta, însa ele continua sa existe. Exista, de exemplu, cazuri de critica directa la adresa unor institutii judiciare si a unor magistrati cu putin timp înainte de pronuntarea unor hotarâri judecatoresti care vizau persoane politice importante, se mentioneaza în document.

Or, potrivit CE, acest lucru contrasteaza cu practicile din numeroase alte state membre, unde masura în care politicienii emit comentarii asupra unor hotarâri judecatoresti este limitata de respectul pentru principiul separarii puterilor si al independentei justitiei, asigurat fie prin norme, fie prin conventii.

Raportul aminteste de asemenea ca, din iulie 2012, magistratii au fost nevoiti de mai multe ori sa se adreseze Curtii Constitutionale ca urmare a lipsei de vointa a Parlamentului de a proceda la încetarea anumitor mandate pe baza unor hotarâri judecatoresti definitive în care se stabilea incompatibilitatea unui parlamentar. Cea mai recenta hotarâre a Curtii Constitutionale în aceasta privinta dateaza din noiembrie 2013, dar Senatul nu a luat înca nicio masura, se arata în document.

În problema numirilor la nivel înalt, daca în cazul conducerii Înaltei Curti nu au existat semne de imixtiune în procesul de numire, situatia este mai dificila în cazul Parchetului, unde procesul de numire demarat în septembrie 2012 a avut o culoare politica accentuata care nu a putut fi atenuata de modificarile aduse ulterior procedurii, apreciaza CE. Este posibil ca acest lucru sa-i fi descurajat pe unii potentiali candidati sa-si manifeste interesul pentru aceasta pozitie, iar pe lista finala a candidatilor propusi figurau câteva persoane cu rezultate bune în domeniul anticoruptiei, se noteaza în raport.

Cu toate acestea, considera CE, la rezultatul global nu s-a ajuns în urma unui proces transparent, conceput sa permita verificarea calitatilor candidatilor si derularea unei competitii reale. Comisia a regretat decizia de a nu se urma o procedura solida si a subliniat ca persoanelor numite le revine astfel sarcina sa-si arate angajamentul de a continua activitatea de combatere a coruptiei desfasurata de aceste institutii.

Citeste msi depsrte pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie