Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au dispus inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni
Procurori ai Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia au dispus miercuri începerea urmaririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs luni în Muntii Apuseni pentru încalcarea de catre personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna în pericol siguranta zborului, si vatamare corporala din culpa.
Cercetarile continua pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor si împrejurarilor producerii accidentului, se mentioneaza într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES de catre Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia.
‘Facem precizarea ca începerea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situatie, sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie’, se mai arata în documentul citat.
Procurorul general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ca în cauza au fost dispuse nai multe expertize si au fost audiate mai multe persoane – martori si parti vatamate a caror stare de sanatate le permite sa vorbeasca cu procurorii.
Dosarul privind accidentul aviatic produs la limita dintre judetele Alba si Cluj a fost înregistrat înca de luni pe rolul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia. Cercetarile la fata locului au început în noaptea de luni spre marti, fiind efectuate de ofiteri criminalisti de la Inspectoratul de Politie al Judetului Alba si au fost reluate în dimineata zilei de marti, împreuna cu ofiteri din cadrul IPJ Cluj.
La fata locului au sosit ulterior si experti din cadrul Centrului de Investigatii a Aviatiei Civile, experti din cadrul Institutului Criminalistic al Politiei Române, cercetarile fiind conduse de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia.
Doua persoane au decedat si cinci a fost ranite dupa ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a cazut într-o zona împadurita din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant. Epava avionului si victimele au fost descoperite de catre un padurar din Alba.
Cauza mortii pilotului Adrian Iovan este soc traumatic si soc hipotermic, consecinta a unui politraumatism si expunerea la temperaturi scazute. A doua victima, sublocotenentul Aurelia Ion, ofiter-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, în vârsta de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scazute si tulburari de dinamica respiratorie, consecinta unui traumatism cervico-toracic. (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!