Ministrul Muncii propune largirea bazei de impozitare pentru scaderea deficitului din bugetul de pensii

 

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, anunta largirea bazei de impozitare pentru scaderea deficitului din bugetul de pensii, care se situeaza undeva sub 13 miliarde de lei, bani transferati în fiecare an de catre Guvern.

mariana campeanRomânia poate avea pensii mai mari numai prin largirea bazei de impozitare, astfel ca fiecare contribuabil va trebui sa plateasca în viitor contributii pe toate veniturile încasate, iar o astfel de reforma se va aplica, cel mai probabil, din vara, în momentul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, a declarat, la Adevarul Live, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

„Solutia pentru pensii mai mari este largirea bazei de impozitare, adica fiecare sa plateasca aceste contributii la toate veniturile pe care le are. O sa analizam cu Ministerul de Finante, dar totusi trebuie sa ne gândim ca România are una dintre cele mai mari impozitari pe munca din Europa. Cel mai probabil, reducerea CAS se va face odata cu largirea bazei de impozitare“, a anuntat Câmpeanu. Oficialul a adaugat ca „daca acest lucru va fi valabil pentru toata lumea“ si „daca toata lumea va plati contributiile“, atunci sistemul de pensii va avea un deficit mai mic.

Gaura de 13 miliarde de lei

Potrivit datelor prezentate de ministrul Câmpeanu, ultimul an cu excedent la sistemul de pensii a fost 2007. „În 2008 a existat un deficit de 2,2 miliarde de lei, în 2009 deficitul a ajuns la 6 miliarde de lei, în 2010 era de 10 miliarde, iar în 2011 era de 13 miliarde de lei. Ulterior, am ajuns sa-l coborâm sub aceasta suma. Este celebra reforma a sistemului de pensii cu includerea sistemelor militarizate, dar care în final a dus la cheltuieli mai mari. Practic, bugetul de pensii primeste de la bugetul de stat mari sume de bani, exista mari dezechilibre“, a mai spus Câmpeanu.

Ea a mai precizat ca numarul contribuabililor la sistemul de pensii a ajuns relativ egal cu cel al pensionarilor, respectiv 5,1 milioane de persoane, dar ca acest numar este diferit de numarul de salariati care este calculat de catre Institutul National de Statistica (INS), de 4,5 milioane de angajati. „Ancheta INS se face doar în firmele cu peste patru angajati“, a completat ea.

Raspunzând unei întrebari de la cititorii „Adevarul“, Câmpeanu a spus ca decalajele între pensiile si salariile din tara noastra si cele din Vestul Europei nu pot fi recuperate decât prin îmbunatatirea productivitatii muncii si cresterea Produsului Intern Brut pe fiecare locuitor.

Legea salarizarii unitare nu se poate aplica

„Legea salarizarii unitare nu se va putea aplica în urmatorii doi ani, din cauza sumelor pe care trebuie sa le platim, dar încercam sa o aplicam pe bucati“, a mai afirmat ministrul Muncii. În 2013, statul a platit 800 de milioane de lei în contul drepturilor câstigate în justitie de cei cu veniturile taiate, iar în acest an vor fi platite 2,1 miliarde de lei, pentru ca în 2016 sa se ajunga la 3 miliarde de lei. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie