Ministrul Justitiei considera ca Raportul MCV este mai bun decat cel de anul trecut

 

Raportul de evaluare a progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare de anul acesta este mai bun decât cel de anul trecut, a afirmat, miercuri, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc”Raportul de anul acesta este mai bun decât cel de anul trecut. S-a revenit la structura de evaluare anterioara cu cele patru conditionalitati, fiind eliminate recomandarile referitoare la statul de drept”, a adaugat ministrul Cazanciuc.

„Comisia constata ca România a obtinut progrese în numeroase domenii, de la precedentele evaluari, si ca sistemul judiciar a mentinut un puternic trend pozitiv. Se poate spune ca în acest an România a obtinut un raport mai bun decât anul trecut. Un element important al acestui raport este revenirea la structura anterioara de evaluare, bazata pe cele patru benchmark-uri, fiind eliminate recomandarile politice referitoare la statul de drept”, a spus Cazanciuc.

Ministrul a precizat ca documentul marcheaza pregatirile constante pentru intrarea în vigoare a noilor coduri judiciare, fiind remarcat efortul Guvernului de a pune la dispozitia sistemului judiciar resursele de care are nevoie, fie ca e vorba de cele umane, materiale sau de natura normativa.

„Este remarcat, de asemenea pozitiv, spiritul de cooperare dintre Ministerul Justitiei si restul institutiilor din sistemul judiciar. Raportul subliniaza, de asemenea, sustinerea Executivului pentru institutiile cu competente în prevenirea si combaterea conflictelor de interese si al coruptiei – si e vorba de ANI, ÎCCJ, DNA, – prin alocarea de resursele de care aveau nevoie”, a aratat el.

Cazanciuc a subliniat ca, nu în ultimul rând, este apreciat angajamentul Executivului de a asigura conformitatea procesului de revizuire a Constitutiei cu normele europene, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Venetia.

„Punctual, cu privire la activitatea MJ, Comisia a apreciat dialogul permanent dintre minister si sistemul judiciar în procesul de aplicare a codurilor în mod special, elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2014-2018, document similar cu al celorlalte state membre, initiativa de a stabili un dialog între mass media si magistrati în vederea cresterii nivelului de transparenta si de consolidare a comunicarii, crearea cadrului tehnic pentru a oferi judecatorilor si grefierilor acces la toate hotarârile instantelor din România, ca o masura importanta de natura sa contribuie la unificarea jurisprudentei, una dintre chestiunile remarcate în mod constant de toata lumea ca fiind necesar a gasi o solutie pentru ea”, a mai spus ministrul.

Cazanciuc a mentionat ca Strategia Nationala Anticoruptie reprezinta o initiativa importanta care a reusit aplicarea unui cadru normativ comun pentru foarte multe institutii. În context, el a sustinut ca peste 2.000 de institutii sunt implicate în acest proces.

„Toate aceste progrese reprezinta elemente ce confirma caracterul sustenabil al reformei sistemului judiciar ce au condus si la o crestere a încrederii opiniei publice în sistemul judiciar, în jurul unui procent de 44 % fata de 53 % media europeana. Suntem undeva la mijlocul clasamentului, mult peste ceea ce România era în urma cu câtiva ani. Chiar daca Raportul consemneaza lucruri care mai sunt de facut, este important ca acesta sa nu afecteze perceptia asupra rezultatelor pozitive pe care societatea româneasca în ansamblu le-a obtinut „, a mai aratat ministrul.(A – autor: Madalina Cochinescu, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie