Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM privind medierea si despre mediere in noile coduri penale

 

Judecatorul Cristi Danilet, membru  al Consiliul Superior al Magistraturii, a vorbit in prezentarea tinuta la Seminarul „Ziua europeana a medierii”, de la Suceava, despre eforturile facute de CSM cu privire la mediere, precum si despre si medierea in noile coduri penale.

Suceava- Cristi Danilet 1Ca si un istoric al actiunilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul a enumerat pe an pasii facuti in sprijinul medierii:

„In 2011, la nivelul CSM-ului s-a incheiat un protocol de colaborare cu Consiliul de Mediere, prin care ne-am asumat cateva indatoriri, pentru a sprijini in mod public medierea. Unii dintre noi l-au receptat cu entuziasm, pentru ca s-a intamplat de-a lungul timpului sa lucram la cateva acte normative care au fondat medierea. Exista un cadru institutional, de asemenea,  foarte multe instante din Romania au incheiat propriile protocoale cu asociatiile locale pentru sprijinirea medierii. A fost momentul in care am inceput sa ne cunoastem intre noi, judecatorii, procurorii, mediatorii si sper ca si avocatii.

In 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a modificat Regulamentul de Organizare Interioara a instantelor, pentru a incerca sa grabeasca procedurile de aplicare de emitere a hotararii de expedient. Putem primi acordurile de mediere spre incuviintare, chiar in cursul vacantelor judecatoresti. In paralel s-a modificat si Codul de Procedura Civila, iar aici as vrea ca presedintii de instanta sa urgenteze procedurile cand avem acord de mediere.

In 2013, CSM-ul a stabilit ca judecatorii care au rude printre mediatori sa-si declare aceasta calitate, pentru ca vrem sa eliminam orice banuieli de lipsa de impartialitate. Tot anul trecut CSM a stabilit ca hotararile care contin acord de mediere, sa nu fie publicate pe portal, pentru ca ar incalca confidentialitatea acordului de mediere.

In 2014, acum cateva zile, s-au petrecut cateva schimbari in sistemul nostru informatic, care sa permita ca si obiect distinct de judecata: consfintire acord de mediere. Pentru prima data vom avea posibilitatea inregistrarii in sistem informatic un alt tip de actiune.”

In legatura cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala, judecatorul Cristi Danilet a afirmat:

„La 1 februiarie 2014, va intra in vigoare Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala, nu va fi nici un fel de derogare, si acesta cuprinde o dispozitie inovatoare, care va da un impuls medierii. Pentru prima data apare medierea penala. Astazi, dupa Legea 202, acordul de mediere este un impediment la promovarea procesului penal sau continuarea unui proces penal. Asadar pentru anumite infractiuni, considerate simple, care sunt urmarite de la plangerea prealabila, se poate incheia acord de mediere, care duce la incetarea procesului penal. Acum apare o reglementare noua pe procedura penala si anume pentru alte infractiuni decat cele urmarite de la plangerea prealabila sau impacare, care sunt sanctionabile de noul Cod penal pana in 7 ani inchisoare, procurorul, atunci cand constata ca nu exista interes public in promovarea actiunii penale, poate renunta la o urmarire penala. Printre conditiile de stabilire daca o urmarire are sau nu interes public, este si aceea de a stabili daca sunt depuse eforturi de catre inculpat de a indrepta lucrurile negative produse de fapta sa, care de regula se rezuma la plata prejudiciului.

Daca procurorul ajunge la concluzia ca renunta la urmarirea penala, stabileste un termen de 9 luni de zile, in care inculpatul trebuie sa indeplineasca obligatiile asumate prin acordul de mediere.

Cred ca va fi in interesul inculpatilor sa nu aiba dosasre penale, va fi interesul victimei sa-si recupereze prejudiciul si nu numai, si va fi si interesul magistratilor pentru ca scapa de dosare.”

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

2 comentarii

  1. Sunt Progrese vizibile in implementarea medierii in Romania,care vor aduce beneficii indiscutabile pentru descongestionarea instantelor de judecata,pentru justitiabili in ce priveste stress-ul si costurile….iar pentru societate deasemeni!Prin mediere,oamenii devin mai buni,mai toleranti,mai iertatori si numarul conflictelor v-a scadea semnificativ!Multumim Cristi Danilet,pentru ideile progresiste si europene pe care le promovezi

  2. […] “In 2011, la nivelul CSM-ului s-a incheiat un protocol de colaborare cu Consiliul de Mediere, prin care ne-am asumat cateva indatoriri, pentru a sprijini in mod public medierea…   …Citeste mai departe […]

  3. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Dl.judecator un mare promotor al implementarii medierii,cale moderna,europeana de solutionarea conflictelor pe cale amiabila,la un Mediator.Multumesc inca o data ca ati raspuns invitatiei siati venit la Simpozionul Ziua Europeana a Medierii-Suceava,21-22.01.2014

  4. […] “In 2011, la nivelul CSM-ului s-a incheiat un protocol de colaborare cu Consiliul de Mediere, prin care ne-am asumat cateva indatoriri, pentru a sprijini in mod public medierea…   …Citeste mai departe […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie