Demiteri dupa accidentul aviatic

 

Premierul Victor Ponta a anuntat ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere înlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS, pentru deficiente inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

victor ponta9El a precizat ca solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administratia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresata, conform legii, Consiliului de Administratie, iar cea de înlocuire a sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, va fi înaintata în Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

În privinta secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 si fost director în Cancelaria fostului premier Tariceanu la Compartimentul Analiza si Planificare Politica, Ponta a explicat ca acesta este responsabil pentru interventii în situatii de urgenta.

Premierul a aratat ca, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA si STS, lucrurile au functionat inacceptabil de încet si fara asumarea autoritatii si a responsabilitatii, iar interventia de luni a fost un esec.

Acestea sunt si concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentantii institutiilor statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic, respectiv existenta unor deficiente inacceptabile, care necesita îmbunatatirea sistemului de interventie.

„Consider ca aceste responsabilitati, la nivel de vârf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar ca exista o responsabilitate si o nefunctionare corespunzatoare si ca, în momente dificile, aceste institutii trebuie sa beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili sa îsi asume responsabilitati, sa aiba autoritatea necesara pentru a lua masuri si implicarea necesara în aceste situatii cu totul si cu totul speciale”, a afirmat Ponta.

Declaratiile premierului:

Concluziile preliminare ale raportului pe care l-am solicitat privind modul în care institutiile statului au intervenit dupa accidentul aviatic: au existat în operatiunea de cautare si salvare deficiente inacceptabile pe care le consider ca provocând o indignare. Aceste lucruri necesita actiuni foarte clare de îmbunatatire a sistemului de interventie.

La Ministerul de Interne, ROMATSA si STS lucrurile au functionat inacceptabil de încet. Am decis înlocuirea din functie a secretarului de stat Chiper, înlocuirea directorului general ROMATSA si a directorului de operatiuni si voi solicita înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS si înlocuirea sefului.

Consider ca interventia a fost un esec, ma bucur foarte mult ca au fost salvate 5 vieti.

Voi propune decorarea celor 5 supravietuitori si a celor care au facut posibila gasirea lor.

Prezint condoleante familiilor celor doua victime. Este evident o tragedie.

Deciziile au fost luate dupa o discutie cu liderul PNL, Crin Antonescu, si mai multi ministri liberali, printre care si ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reactionat autoritatile în cazul accidentului aviatic din Cluj, în contextul în care MAI este condus de un liberal, si eventuale masuri.

La discutie a fost prezent si vicepremierul Gabriel Oprea, care trebuie sa redacteze un raport pe tema reactiei autoritatilor în cazul accidentului.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marti seara, raspunzând unei întrebari, ca îsi reproseaza ca s-a întâmplat în timpul mandatului sau tragedia aviatica de la Cluj.

„Îmi pare rau ca s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”, a spus Stroe.

De asemenea, el a spus ca problema a fost „la localizare”.

Deputatul PSD Florentin Gust afirma, într-un comunicat, ca remarca lipsa de comunicare, coordonare, interventie si competenta a structurilor din MAI si MApN în incidentul aviatic din Cluj, mentionând ca cel putin doi ministri ar trebui sa îsi dea demisia sau sa fie demisi.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marti dimineata, pe vicepremierul Gabriel Oprea sa îi prezinte o informare, pâna la sedinta de miercuri a Guvernului, despre modul în care a actionat fiecare institutie în parte în cazul operatiunilor de luni, dupa producerea accidentului aviatic din judetul Cluj

Toate aceste informatii vor fi transmise prim-ministrului, pentru ca, în cursul sedintei de guvern de miercuri, sa fie analizata activitatea fiecarei institutii implicate si sa fie luate masurile care se impun, precizeaza Guvernul.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, într-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntând incidentul.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputând fi salvata.

Toate cele cinci persoane ranite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, sunt constiente si au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, în jurul orei 4.30. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie