Lipsa ninsorilor ar putea compromite recolta din acest an

 

Anul agricol ar putea fi partial compromis daca nu ninge în scurt timp. Acesta ar fi rezumatul predictiilor celor mai mari fermieri ai tari, Culita Tarâta si Adrian Porumboiu, privind anul agricol 2013-2014.

agricultura-subventiiDeocamdata, anul agricol 2013-2014 are perspective bune, culturile de toamna sunt în germinatie, rezerva de apa din sol, desi sub normal, se poate reface în doar o saptamâna de precipitatii, iar suprafata cultivata este chiar mai mare ca anul trecut, per total. Însa, toti acesti factori favorabili pot fi anulati în conditiile unui înghet brusc, fara zapada. „Daca o tine asa si nu ninge, va fi dezastru la primul înghet. Mugurii plantelor pornesc deja în vegetatie, dezghetul va distruge tot. Nici cu rezerva de apa nu stam bine, avem nevoie de zapezi sau 2 saptamâni de ploi. Rezerva e cu peste 20% sub normal”, arata Culita Tarâta. Potrivit acestuia, un eventual înghet ar afecta direct si imediat mai întâi rapita, care s-ar pierde aproape în totalitate.

Totusi, Culita este atât de pesimist doar la nivel general. În particular, strict în ceea ce-l priveste, situatia este ceva mai buna. Toate exploatarile lui, atât cea din Insula Mare a Brailei, cât si cea si Neamt sunt irigate. „Am investit 25 de milioane de euro în irigatii, nu ne temem de lipsa precipitatiilor, dar de înghet, da.”

Mai optimist este Porumboiu. El spune ca situatia este relativ buna, si cu rezerva de apa din sol, si cu germinatia culturilor de toamna, singurul pericol fiind înghetul. „Putem avea chiar un an mai bun decât anul trecut (cel mai bun din istorie – n..r.), cu conditia sa avem ceva ninsoare, sau macar ploaie, dar fara înghet fara strat de zapada”, arata agricultorul. Si el se teme cel mai mult pentru rapita, în cazul unui înghet. Mai ales ca, în cazul unei calamitati la rapita, culturile nu pot fi „întoarse”, adica sa fie scoase plantele calamitate si plantat altceva, pentru ca ciclul rapita este toamna-primavara.

Culita Tarâta exploateaza circa 75.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brailei si Neamt, iar Porumboiu circa 50.000 de hectare în Vaslui. Amândoi detin afaceri integrate, adica detin de la cultura de cereale, la abatorizare si desfacere produse finite.

Mai ales în actuala criza, România mizeaza din ce în ce mai mult pe sectorul agricol pentru a obtine crestere economica. În contextul anului agricol exceptional de anul trecut, se asteapta ca România sa fi înregistrat o crestere a PIB de aproape 3%, din care peste 1% este contributia agriculturii. Potrivit calculelor, contributia sectorului agricol în economie a fost, anul trecut, de 18 miliarde de euro. O crestere similara a PIB în acest an, deja anuntata de Guvern, are nevoie de un nou an agricol foarte bun. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie