Fondurile de risc in agricultura. Cum pot fi accesate?

 

Prin Ordonanta de urgenta nr. 64/2013 s-a hotarât înfiintarea de fonduri mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultura, în vederea acordarii de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli si/sau daunatori la plante si animale, de un incident de mediu sau alti factori naturali.

teren-agricolRecent, O.U.G. nr. 64/2013 a fost completata prin Legea de aprobare nr. 2/2014, publicata în Monitorul Oficial nr. 15/2014 si intrata în vigoare pe data de 13 ianuarie a.c.

Pierderile economice care pot fi acoperite privesc orice costuri suplimentare suportate de un agricultor drept rezultat al unor masuri exceptionale întreprinse de acesta cu scopul mentinerii aprovizionarii pietei în cauza sau orice pierdere substantiala care afecteaza productia.

Costurile suplimentare

Pentru sectorul vegetal, costurile suplimentare sunt calculate ca procent din total cost de productie la hectar, în functie de cultura si stare de vegetatie, raportat la momentul recoltarii (fara costuri de depozitare si transport).

Pentru sectorul zootehnic, costurile suplimentare se calculeaza ca procent din costul total de productie pe unitatea de produs, pe toata filiera de productie, cu exceptia segmentului final al productiei de carne, unde calculul se va raporta la kg./gr. vie (se exclud cheltuielile de abatorizare si transport).

Daca este afectat întregul flux tehnologic sau costul suplimentar intervine în cadrul etapelor premergatoare obtinerii productiei agricole, pierderea economica intervenind prin compensarea deficitului de material biologic sau de materii prime, calculul costurilor suplimentare se raporteaza pe ferma/exploatatie.

Cine acorda compensatiile

Fondurile mutuale sunt create în scopul acordarii de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli si/sau daunatori la plante si animale, de un incident de mediu sau alti factori naturali. Aceste fonduri, care sunt organizatii neguvernamentale cu personalitate juridica, acceseaza scheme de sustinere prin contributii financiare, fiind acreditate de catre MADR.

Statutul fondului mutual prevede conditii pentru programe de compensatii financiare, care cuprind:

– enumerarea bolilor animalelor, plantelor sau a incidentului de mediu aflate la originea cererii de compensatie financiara;
– modul de calcul al pierderilor economice generate de evenimentul sanitar sau de incidentul de mediu respectiv.

Compensatiile financiare se platesc de catre fondul mutual direct membrilor care au înregistrat pierderi economice determinate de urmatoarele evenimente:

– bolile animalelor care figureaza în lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor si/sau în anexa I la Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar;
– organismele daunatoare la plante si bolile plantelor care fac obiectul unor masuri de combatere obligatorie sau care reprezinta un caracter exceptional;
– incident de mediu.

ATENTIE: Compensatiile se acorda în limita resurselor financiare ale fondurilor mutuale si cu aprobarea consiliului director.

Obligatiile solicitantilor

Potrivit Normelor de aplicare, fondurile mutuale acorda compensatii financiare numai membrilor care au achitate la zi contributiile (pentru sectiunea comuna si pentru sectiunile specializate, din care se constituie capitalul fondului respectiv), pe baza angajamentului acestora de a ceda fondurilor mutuale dreptul legal de recuperare-cesionare.

În cazul în care unui membru i se acorda o compensatie financiara de catre un fond mutual, orice drept legal de recuperare a pagubelor pentru compensarea pierderii economice pe care ar putea-o avea agricultorul fata de un tert, în temeiul dispozitiilor comunitare sau al legislatiei nationale, este transferat fondului mutual, în conformitate cu normele care urmeaza sa fie stabilite de statul membru în cauza.

În cazul în care un membru al fondului mutual beneficiaza de o compensatie financiara din partea fondului din care face parte, acesta îsi asuma statutul de membru al fondului mutual respectiv pentru înca o perioada de minimum trei exercitii financiare consecutive.

În cazul în care sursa compensatiei financiare care urmeaza sa fie platita din fondul mutual este un împrumut bancar, durata acestuia este de minimum un an si maximum cinci ani. Decizia de a recurge la împrumut se supune votului Consiliului director în vederea aprobarii. Eugen Staicu, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie