Scolile profesionale, la mare cautare
Scolile profesionale sunt din nou cautate. Zeci de clase de învatamânt tehnic vor fi create din aceasta toamna în marile orase ale tarii. Si aceasta deoarece e nevoie de muncitori calificati, mai ales în zonele unde s-au ridicat parcuri industriale. Cei care vor opta pentru învatamântul profesional vor beneficia si de burse de studiu.
La Cluj-Napoca ar putea fi înfiintate în acest an 25 de clase profesionale. „Copilul va primi odata o bursa din partea statului de 200 de lei. Pe de alta parte, va primi o bursa din partea unitatii economice”, spune Valentin Cuibus, inspector general ISJ Cluj.
Iar patronul unei companii din Dej, care se ocupa cu prelucrarea hârtiei, a anuntat ca acorda 30 de burse de câte 300 de lei, dupa care le ofera elevilor locuri de munca.
La Timisoara, trei companii germane care au fabrici în zona si-au ales deja viitorii angajati din rândurile elevilor unui colegiu tehnic din oras. Ca sa obtina cea mai buna forta de munca, nemtii au venit si cu profesorii lor.
Elevii sunt încântati ca exista companii care vor intra în competitie pentru ei, daca vor fi bine pregatiti pentru meseriile pe care vor sa le urmeze. Asa ca multi sunt dispusi sa faca eforturi mari.
Învatamântul profesional are si sustinerea ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. „Le recomand tinerilor sa se îndrepte catre profesiile tehnice, catre scolile profesionale si catre facultatile tehnice. A început sa fie o mare lipsa de personal calificat în domeniul tehnic”, sustine ministrul.
Daca pâna acum numai absolventii claselor a IX-a se puteau înscrie într-o clasa profesionala, din toamna si elevii care au absolvit gimnaziul vor putea alege sa învete într-o astfel de clasa. Printre meseriile pe care le vor învata se numara cele de confectioner, sudor, mecanic auto sau operator chimist. digi24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!