Romanii care produc tuica si rachiu din recolta proprie, trebuie sa raporteze cantitatea obtinuta
Statul va interveni în gospodariile individuale care produc tuica si rachiu din recolta proprie si va transfera pe umerii taranilor responsabilitatea înregistrarii productiei, pentru plata accizei, renuntând la sigiliul pus pe instalatii si obligându-i pe acestia sa informeze pe propria raspundere.
În prezent, toate gospodariile individuale care detin în proprietate instalatii de productie de tuica si rachiuri trebuie sa fie înregistrate la autoritatea vamala teritoriala si au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalatii pe toata perioada de nefunctionare. Atunci când se intentioneaza sa fie produse tuica si rachiuri din recolta proprie, se solicita în scris autoritatii vamale desigilarea instalatiei, iar în prima zi lucratoare dupa expirarea perioadei de functionare a instalatiei, autoritatea trebuie sa resigileze alambicul si sa calculeze acciza datorata, în functie de productie.
Aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autoritatii vamale sa se deplaseze pâna la respectiva gospodarie pentru a pune/scoate sigiliul si a-l informa pe proprietar cât anume are de plata ca acciza.
Sistemul actual va fi însa modificat de Guvern, conform unui proiect obtinut de MEDIAFAX, prin noi proceduri care transfera, practic, pe umerii proprietarilor de gospodarii responsabilitatea de a anunta statul cât anume au produs si de a solicita sa le fie calculat cât au de plata.
Modificarea va fi introdusa în contextul în care autoritatile fiscale au fost restructurate, cu reducerea schemei de personal.
Astfel, regula conform careia instalatiile de productie detinute de catre gospodariile individuale înregistrate poarta obligatoriu sigiliile aplicate de catre autoritatea vamala teritoriala, pe toata perioada de nefunctionare, va fi abrogata, iar proprietarul va fi obligat sa anunte singur, pe proprie raspundere, cantitatile de produse obtinute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de productie.
De asemenea, atunci când într-o gospodarie individuala se intentioneaza sa fie produse tuica si rachiuri din recolta proprie nu va mai fi solicitat autoritatii vamale desigilarea instalatiei, în conditiile în care acest sistem al sigiliului va fi desfiintat, ci proprietarul va trebui sa îsi notifice în scris intentia, mentionând cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza sa fie prelucrate, perioada în care instalatia va functiona, precum si cantitatea de produs estimata sa fie obtinuta. În acest caz, producatorul trebuie sa detina si mijloacele legale necesare pentru masurarea cantitatii si a concentratiei alcoolice a produselor obtinute.
În acelasi timp, în termen de trei zile lucratoare de la expirarea perioadei declarate de functionare a instalatiei de productie de tuica si rachiuri, proprietarul gospodariei individuale va fi obligat sa solicite singur autoritatii vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibila la momentul finalizarii procesului de productie, iar termenul de plata este pâna la 25 a lunii imediat urmatoare celei în care acciza a devenit exigibila.
Modificarea este explicata prin „flexibilizarea” sistemului de supraveghere fiscala în cazul gospodariilor individuale care produc rachiuri din fructe.
Conform legii, pentru tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodarii individuale, în limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentratia alcoolica de 100% în volum, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 500 euro/hl alcool pur. Thomas Dinca, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!