Prioritatea Departamentului pentru Energie in 2014: Noua mina de uraniu din comuna Grinties, judetul Neamt
Noua exploatare de uraniu pe care Compania Nationala a Uraniului (CNU) vrea sa o deschida în comuna Grinties, judetul Neamt, este prioritatea în acest an a Departamentului pentru Energie, a declarat pentru cotidianul PUTEREA ministrul de resort, Constantin Nita. Proiectul este estimat la 407 milioane lei (inclusiv TVA), însa CNU nu poate suporta decât 10% din aceasta investitie.
Drept urmare, autoritatile încearca de mai bine de jumatate de an sa gaseasca fondurile necesare pentru proiect si vor cere opinia Comisiei Europene, pentru a evita o eventuala suspiciune ca ar acorda un ajutor de stat. Este luata în calcul inclusiv asocierea cu investitori strategici, însa regulile în acest caz sunt destul de restrictive, având în vedere securitatea asociata acestui domeniu.
Contactat de PUTEREA, directorul general al CNU, Ioan Moraru, a mentionat ca în prezent o comisie interministeriala lucreaza la nota de fundamentare ce va fi trimisa Comisiei Europene, document în care vor fi mentionate posibilele surse de finantare si în care se vor cere forurilor europene opinii privind proiectul. Potrivit sefului CNU, nota ar putea fi trimisa CE pâna pe 15 februarie. Orice întârziere ne costa, însa, atrage atentia Moraru.
Derularea acestui proiect de investitii este cu atât mai urgent cu cât singurul zacamânt aflat în prezent în exploatare, cel de la Crucea, este în curs de epuizare. Daca noua exploatare de uraniu nu va fi gata în trei ani, cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda vor ramâne fara combustibil, iar România va fi nevoita sa importe uraniu.
”În perioada urmatoare, ne gândim doar la uraniu, ca mina. Însa si celelalte mine pe care le avem în portofoliu trebuie modernizate. Principalul nostru obiectiv este de a moderniza cele patru mine care exista la Complexul Energetic Hunedoara. Legat de noua mina de uraniu, proiectul dureaza câtiva ani, dar începem demersuri de anul acesta”, a declarat ministrul Constantin Nita, pentru PUTEREA. Acesta a mai precizat ca a trimis Corpul de control de mai multe ori la Nuclearelectrica, societatea care administreaza centrala nucleara din Cernavoda. „Sunt si nereguli, sunt si multe lucruri bune”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie. Întrebat unde anume va mai trimite în inspectie Corpul de control, Nita a raspuns: „Îl trimitem peste tot”.
Suntem printre putinele tari care au uraniu
„Studiul de fezabilitate pentru deschiderea zacamântului a fost aprobat de Comisia interministeriala la începutul lunii decembrie 2012, fiind specificat ca CNU va suporta 10% din investitie. Ulterior, s-a discutat în Guvern varianta ca proiectul sa fie finantat doar de CNU, ceea ce e imposibil. Acum se lucreaza la o nota de fundamentare, care sa justifice nevoia exploatarii acestei resurse, dar sa ne lamureasca în privinta finantarii. Prin aceasta nota încercam sa sugeram care sunt posibilele surse de finantare, dar vom cere totodata opinia forurilor europene, sa nu fie considerat ajutor de stat”, a afirmat Moraru.
Citeste mai departe pe puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!