Martini Luciano – Cetateanul strain cu cea mai mare suprafata de terenuri din Romania

 

Pâna pe 1 ianuarie anul acesta, strainii puteau cumpara teren agricol în România doar pe persoana juridica. ECONOMICA.NET va spune cine este cel mai mare proprietar de teren agricol în România, pentru care încaseaza subventii.

terenuri agricoleUn italian este în spatele companiei care exploateaza cea mai mare suprafata de teren arabil din România  pentru care primeste subventii, potrivit datelor furnizate de catre Agentia de Plati si Interventii din Agricultura, care a realizat la cerererea ECONOMICA.NET un top al beneficiarilor de subventii în functie de suprafata (date aferente campaniei din primavara lui 2013-ultimele disponibile).

Se numeste Martini Luciano si, din datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), este unicul actionar al societatii Emiliana West Rom SRL, compania care administreaza 10.615,44 de hectare de teren în judetul Timis, potrivit datelor APIA care includ atât suprafetele detinute de persoanele juridice respective  în proprietate cât si suprafetele arendate de acestea din diverse surse. „Majoritatea terenului este în proprietatea noastra. Cred ca sunt în jur de 10.000 de hectare”, au declarat oficial al companiei. De asemenea, pe site-ul companiei se mentioneaza ca Emiliana West Rom, cu afaceri în prelucrarea grasimilor vegetale, agricultura,  zootehnie si depozitare administraza si cultiva aproximativ 12.000 de ha, din care circa 10.000 ha sunt proprietatea firmei. Compania Emiliana West Rom, înfiintata în anul 2000 si în care s-au investit peste 30 de milioane de euro, a raportat în 2012 o cifra de afaceri neta de peste 54 de milioane de lei si un profit net de aproximativ 2,2 milioane de lei.

În clasamentul general al latifundiarilor din România, Martini Luciano, prin a sa firma,  se situeaza pe pozitia a sasea dupa SC Agricost SRL – 56.168 ha (detinut de Constantin Dulute, un apropiat al omului de afaceri Culita Tarâta), SC Comcereal SA-27.494 ha (Mihai Anghel), Interagro-18.258 ha (detinuta de Ioan Niculae), Maria Trading-11.157 ha si Intercereal Movila (Interagro)-10.863 ha.

Maria Trading, care figureaza în Top beneficiari de subventii pe pozitia a 4, cu o suprafata de teren de 11.157 de hectare, este detinuta de oamenii de afaceri libanezi Sarkis Sarkis si  Laoun Youssef (si alti asociati minoritari), numai ca societatea exploateaza numai teren arendat de la Agentia Domeniilor Statului. Din datele ADS aferente lunii mai 2013, Maria Trading avea contract  cu ADS pentru o suprafata de 11.752 de ha (diferenta provine din acea suprafata pentru care compania nu primeste subventii).

În aceeasi situatie este si  SC Agro Chirnogi SA, care figureaza în clasamentul Agentiei de Plati pe pozitia a 10-a cu o suprafata de 9.905 de ha pozitia. Societatea este detinuta de Maria Trading SRL si are cu ADS un contract pentru 9.414 ha.

Mentionam ca ECONOMICA.NET a solicitat APIA un clasament al persoanelor juridice cu capital strain în functie de suprafetele de teren agricol pe care îl exploateaza si pentru care primesc subventii. APIA ne-a transmis însa ca nu tine evidenta structurii capitalului.  De aceea, societatea Emiliana West Rom srl a fost extrasa din clasamentul beneficiarilor persoane juridice (indiferent de sursa capitalului) de subventii în functie de suprafata. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie