Contractul individual de munca. Clauze speciale

 

Doctrina recunoaste admisibilitatea inserarii in cuprinsul contractului individual de munca si a altor clauze, in afara celor expres reglementate de lege, cu conditia ca aceste clauze sa nu incalce normele imperative, ordinea publica si bunele moravuri. Redam mai jos cateva adnotari.

contractPot fi inserate in cuprinsul contractului individual de munca, deci sunt valabile: clauze de indexare a salariilor, clauze de exonerare sau de limitare a raspunderii patrimoniale a salariatilor, clauze de actualizare a cuantumului creantelor in functie de rata inflatiei. In schimb, nu sunt valabile, fiind lovite de nulitate: clauzele de agravare a raspunderii patrimoniale a salariatilor, clauze de modificare a competentei instantelor judecatoresti. (Ovidiu Macovei, Continutul contractului individual de munca, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, p. 358)

Clauza de obiectiv prespune stabilirea in sarcina salariatului a unei obligatii de rezultat, privitoare la atingerea unui obiectiv concret. Clauza de obiectiv este valabila numai in masura in care sarcina concreta este precisa si posibila. Clauza de obiectiv poate fi insotita si de o clauza de succes sau de performanta, care stabileste ca obiectivul de atins sa intruneasca anumiti parametri calitativi sau tehnici. (Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003, p. 435-436)

Prin intermediul clauzei de constiinta salariatul este indreptatit sa refuze executarea unui ordin de serviciu legal, care insa contravine constiintei sale, din motive de ordin religios, moral, politic, stiintific etc. Desigur, neexecutarea ordinului nu va atrage sanctionarea disciplinara a salariatului. (Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii: legislatie, doctrina, jurisprudenta, editia a VI-a, revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, p. 384, Alexandru Ticlea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Tichindelean, Ovidiu Tinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucuresti, 2004, p. 391)

Clauza de exclusivitate reprezinta clauza in temeiul careia se interzice salariatului exercitarea oricarei activitati in perioada derularii contractului individual de munca. In raport cu dispozitiile art. 41 alin. (1) din Constitutie si ale art. 3 alin. (1) din Codul muncii, care consacra principiul libertatii muncii, o astfel de clauza este neconstitutionala si nelegala. (Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii: legislatie, doctrina, jurisprudenta, editia a VI-a, revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, p. 384, Ovidiu Tinca, Unele clauze specifice contractului individual de munca, in Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 60) Marinela Cioroaba, coordonator Codul muncii PRO
juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie