BCR a pierdut un proces privind clauzele abuzive

 

Ce se întâmpla daca dai banca în judecata si pierzi? O mai dai înca o data si câstigi. Cel putin asta a facut un pitestean care a câstigat recent procesul cu BCR la Curtea de Apel privind clauzele abuzive din contractul de credit, dupa ce pierduse la ÎCCJ în alt dosar.

bcrM. Toma s-a judecat timp de cinci ani cu Banca Comerciala Româna pe dobânda din contractele de credit ipotecar. În decembrie 2013, Curtea de Apel Pitesi i-a dat acestuia câstig de cauza în mod irevocabil, si a constatat ca fiind abuziva clauza prin care dobânda curenta se calculeaza în functie de dobânda de referinta variabila a BCR. Astfel, în loc de o dobânda de 10%, acesta va plati sub 2% (Euribor + 1,5 puncte procentuale) pentru împrumutul luat. Pentru asta a fost nevoie de doua procese, care au avut însa abordari diferite.

Printre primii români care s-a judecat cu banca

Cu mult înainte ca OUG 50/2010 sa stârneasca vâltoare în relatiile dintre clienti si banci, M. Toma, fost director de sucursala bancara din Pitesti, dadea în judecata BCR. Acesta a pornit procesul cu banca în 2009, pentru doua credite ipotecare în euro luate în 2008. Formularea privind dobânda curenta din contract era una standard pentru împrumuturile ipotecare oferite de BCR la acea vreme: dupa o perioada de un an în care dobânda era fixa, aceasta devenea variabila dupa formula „dobânda curenta este formata din dobânda de referinta variabila a BCR, care se afiseaza la sediile bancii”, la care se adauga o marja fixa, în general de 1,5 pp.

De la o dobânda de 6,85% în primul an, clientul a trecut la una de 10,5% din cel de-al doilea. Nemultumit de aceasta situatie, în conditiile în care referinta pietei la euro (Euribor) scadea vertiginos în debutul crizei, clientul s-a adresat Protectiei Consumatorilor si apoi instantei de judecata. (Despre evolu?ia divergenta a celor doua tipuri de dobânda pute?i citi mai multe aici)

Toma considera ca din formularea din contract se întelege ca dobânda de referinta variabila este Euribor si nu o dobânda interna a bancii, ca carei mod de calcul nu era prezenta nicaieri în contract.

Actiunea pornita în 2009 cu obiectul „obligatia de a face” a fost respinsa de Tribunalul Arges, apoi admisa în apel de Curtea de Apel Pitesi (februarie 2010) si a ajuns în recurs la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Între timp, aparea OUG 50/2010, care a impus bancilor sa calculeze dobânzile dupa indicatori transparenti si verificabili, precum Euribor. Astfel, în contractele de credit în derulare, bancile care foloseau referinte interne au calculat noi marje de dobânda, mai mari, în defavoarea clientilor. În cazul BCR, marjele de 1,5 pp s-au transformat în 9-10 pp, la care se adauga un Euribor aflat la minime istorice.

La ÎCCJ, BCR l-a angajat pe avocatul si politicianul si fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica. Argumentele acestuia (potrivit carora dobânda nu poate fi mica, din moment ce România se împrumuta cu dobânzi foarte mari si ca un fost manager din sistemul bancar, cu experienta în domeniu, ar trebui sa înteleaga mai bine un contract) au fost primite de magistratii de la ÎCCJ, printre care si Adrian Bordea, actualul presedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, care a intrat în completul de judecata chiar la ultima sedinta (martie 2011) si a transat cazul în favoarea BCR.

A pornit un nou proces cu banca

„Decizia la acel moment a fost cel putin surprinzatoare”, ne-a declarat Toma. „Instanta spunea cumva ca întâi ar trebui sa demonstram ca este abuziva clauza de dobânda. Astfel, daca as dori sa merg pe chestiuni procedurale, ar trebui sa schimb obiectul si sa plec de la Judecatorie”, adauga acesta.

Ceea ce a si facut. A modificat capetele de cerere si a depus un nou dosar, de data aceasta cu obiectul „actiune în constatare”, în noiembrie 2011, la Judecatoria Pitesti, prin care cerea ca instanta sa constate ca fiind abuziva clauza de dobânda, în temeiul legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie