Amnistia CAS

 

Ca sa acopere toate cheltuielile mentinându-se, în acelasi timp, în tinta de deficit bugetar, Guvernul da din colt în colt si se pregateste sa introduca noi taxe. Dar daca solutia ar fi mai simpla?

pensie-privataÎn martie 2010, un inginer din Bucuresti, cititor al revistei „Capital“, facea publica o initiativa legislativa menita a ajuta bugetul asigurarilor sociale, aflat de câtiva ani buni pe minus, dar si românii care s-au trezit cu „gauri“ în vechimea în câmpul muncii. Potrivit proiectului elaborat de Septimiu Voina, persoanele cu sau fara carte de munca si care, din diferite motive, nu si-au achitat contributiile de asigurari sociale o anumita perioada dupa 1990 ar avea dreptul sa plateasca acesti bani retroactiv. Sumele ar urma, evident, sa fie actualizate luând în calcul rata inflatiei, cotizatiile s-ar putea achita pentru o perioada de minim sase luni si plata s-ar putea face si în rate.

„Ar fi o situatie din care toata lumea ar avea de câstigat. Persoanele care, din diverse cauze (au lucrat la negru sau în strainatate, angajatorul nu a achitat contributiile etc.), au pauze în vechime ar putea sa-si rezolve problema si sa beneficieze, atunci când vine momentul, de o pensie decenta. De cealalta parte, statul ar încasa acum niste sume pe care le-ar da înapoi mai târziu si în transe“, explica inginerul Voina.

Calculele sale arata ca daca numai 10% din cei 2,5 milioane de cetateni români care se estimeaza ca ar avea goluri în perioada de plata a contributiilor ar achita CAS pentru un singur an la nivelul salariului minim brut actual s-ar strânge cam 800 de milioane de lei (sau aproape 180 de milioane de euro). Adica exact cât estima Ministerul Finantelor ca ar fi încasat daca ar fi introdus acciza de sapte eurocenti pe litrul de benzina începând de la 1 ianuarie. Si cam jumatate din suma estimata a se încasa din introducerea aceleiasi accize pentru motorina.

Desigur ca nu este exclusa situatia în care, daca sistemul de plata ar fi suficient de prietenos, numarul contribuabililor sa fie mai mare, perioadele pentru care ei sa doreasca sa-si regleze situatia sa fie mai îndelungate si, de ce nu, nivelul salarial la care sa vrea sa contribuie sa fie mai mare decât cel minim. Caz în care, desigur, sumele încasate de stat ar fi semnificativ mai mari.

Încercare (semi)ratata

În urma cu mai bine de trei ani, guvernul Boc a fost receptiv la proiectul cititorului nostru. Pe 28 octombrie 2010, a emis ordonanta de urgenta nr. 94 prin care a pus în practica ideea. Din pacate, doar partial: amnistia CAS era valabila numai pentru cei cinci ani anteriori (deci nu pentru întreaga perioada 1990-2010) si plata contributiilor restante se putea face doar pâna la 31 decembrie 2010. Termenul de valabilitate extrem de scurt, perioada de retroactivitate limitata si, mai ales, faptul ca actului normativ nu i s-a facut aproape de loc publicitate au dus, dupa cum era de asteptat, la rezultate nu tocmai spectaculoase. Potrivit datelor oficiale, numai circa 2.600 de persoane au profitat de oferta de la finele lui 2010 si si-au platit CAS-ul retroactiv. Statul a încasat de pe urma lor doar câteva milioane de euro.

Desi unii au catalogat-o ca esec, ordonanta din 2010 a demonstrat ca ideea nu este tocmai absurda si ca exista persoane – care înca nu au iesit la pensie, aceasta fiind una din conditiile de eligibilitate prevazute de actul normativ- care ar dori sa-si reglementeze situatia stagiului incomplet de cotizare.

În atentia alesilor

O initiativa legislativa similara a trezit  si interesul alesilor actuali. „Un astfel de proiect este în discutie la Parlament“, dezvaluie presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, social-democratul Florin Iordache. El afirma ca, pâna în prezent, se pare ca exista un consens între putere si opozitie pe aceasta tema, iar la începutul lui februarie ar urma sa aiba loc o întâlnire între membrii comisiei de specialitate si reprezentantii Ministerului Muncii. „Le-am cerut celor de la Minister sa ne ofere date privind posibilitatea de a pune în aplicare initiativa si sa ne explice de ce nu a functionat, în opinia lor, initiativa din 2010. Poate a fost termenul prea scurt de aplicare, poate a fost lipsa de publicitate, trebuie sa vedem… În functie de datele primite se va lua o decizie“, a declarat Iordache.

Si fostul ministru al finantelor din cabinetul Boc, Gheorghe Ialomitianu, s-a aratat interesat de o reluare a „amnistiei“ CAS, de care, crede el, ar purtea beneficia mai ales milioanele de români plecati la munca în strainatate. „Nu stim sub ce forma lucreaza ei acolo, dar sunt cu siguranta destui care, cel putin pentru o vreme, au muncit la negru. În plus, o buna parte din ei se vor întoarce în România mai devreme sau mai târziu, mai ales ca nici situatia economica din statele vestice nu mai e chiar asa de buna. Si desigur ca si-ar dori ca pe viitor sa aiba acces la o pensie decenta“, crede el.

Ialomitianu mai spune ca sistemul de pensii are un deficit de circa trei miliarde de euro anual, ceea ce obliga Executivul sa-l subventioneze de la bugetul de stat. „Asa ca o astfel de initiativa de crestere a bazei de contribuabili ar putea reprezenta o gura de oxigen, atât pentru buget, cât si pentru economie, care nu ar mai sufocata cu impozite si taxe“, considera fostul ministru. Razvan Amariei, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie