Fisc: Anumite tranzactii pot fi considerate artificiale, daca se obtine avantaj fiscal fara profit

 

Fiscul poate considera anumite tranzactii ca fiind artificiale si sa nu le ia în considerare la calculul obligatiilor bugetare, daca acestea par sa nu corespunda practicilor comerciale rezonabile si produc avantaje fiscale fara risc comercial si genereaza profit nesemnificativ.

mana si calculator, fiscalitateMinisterul Finantelor a elaborat un proiect de lege prin care stabileste conditiile în care o tranzactie sau chiar o serie de tranzactii pot fi considerate de fisc drept artificiale, foarte multe dintre aceste criterii având un caracter general si neclar.

Potrivit proiectului de act normativ, tranzactiile pot fi considerat artificiale daca se deruleaza într-o maniera care în mod normal nu ar fi utilizata în cadrul unor practici comerciale considerate rezonabile, daca includ elemente care au efectul de a se compensa sau de a se anula reciproc sau daca sunt circulare ca natura.

De asemenea, inspectorii fiscali pot declara o tranzactie ca fiind artificiala în cazul în care conduce la obtinerea de avantaje fiscale semnificative, dar acest lucru nu se reflecta în riscurile comerciale asumate de contribuabil sau în fluxurile sale de numerar, sau profitul preconizat înainte de impozitare este nesemnificativ în comparatie cu valoarea avantajelor fiscale scontate.

„Scopul unei tranzactii sau al unei serii de tranzactii consta în evitarea impozitarii în cazul în care, indiferent de orice intentii subiective ale contribuabilului, el eludeaza obiectul, spiritul si scopul dispozitiilor fiscale care s-ar aplica în mod normal”, reprezinta un alt criteriu de determinare a tranzactiilor artificiale propus de Ministerul Finantelor.

Scopul este considerat a fi esential în cazul în care orice alt scop care este sau ar putea fi atribuit tranzactiei pare cel mult neglijabil, având în vedere toate circumstantele cazului.

„Daca o tranzactie sau o serie de tranzactii a condus la un avantaj fiscal, se compara valoarea impozitului datorat de un contribuabil, având în vedere aceste tranzactii, cu valoarea pe care acelasi contribuabil ar datora-o în aceleasi circumstante în absenta tranzactiei/tranzactiilor. În acest context, se analizeaza daca apare una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: (i) o suma nu este inclusa în baza de impozitare; (ii) contribuabilul beneficiaza de o deducere; (iii) s-a înregistrat o pierdere fiscala; (iv) nu este datorat niciun impozit retinut la sursa; (v) impozitul platit în strainatate este compensat”, se mai spune în proiectul de act normativ.

Prevederea privind tranzactiile artificiale a fost introdusa în Codul Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014, dar pâna în prezent nu erau definite acest tip de tranzactii si nu exista norme de aplicare.

Codul Fiscal prevede doar ca la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe, autoritatile fiscale pot sa nu ia în considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

„În cazul în care tranzactiile sau o serie de tranzactii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca facând parte din domeniul de aplicare al conventiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzactii artificiale se întelege tranzactiile sau seriile de tranzactii care nu au un continut economic si care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obisnuite, scopul esential al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obtine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate”, se mai arata la articolul 11 alin 1 al Codului Fiscal. Ovidiu Tempea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie