ANRMAP considera oportuna adoptarea de catre Parlamentul European, a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice

 

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice considera oportuna adoptarea de catre Parlamentul European, in data de 15 ianuarie 2014 la Strasbourg, a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice, informeaza institutia.

anrmapNoul pachet este compus din trei directive, respectiv o directiva clasica privind achizitiile publice, o directiva privind achizitiile publice in sectorul utilitatilor si o directiva referitoare la atribuirea contractelor de concesiune.

Astfel, este de mentionat ca pentru prima data, legislatia europeana stabileste standarde comune pentru statele membre in ceea ce priveste contractele de concesiune.

De asemenea, cu aceasta ocazie sunt revizuite actualele reguli privind achizitiile publice la nivel european. In acest sens, pentru a incuraja competitia si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, au fost introduse dispozitii cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovatie, pe aspecte legate de mediu si pe consideratii de ordin social.

Totodata, noile reguli au in vedere facilitarea participarii IMM-urilor la procedurile de achizitii publice si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea in cadrul contractelor de achizitie publica.

In perioada urmatoare, cele trei directive vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si, conform regulilor europene, vor intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Dupa intrarea in vigoare, statele membre au la dispozitie un termen de 24 de luni pentru a transpune, in legislatiile nationale, prevederile noului pachet legislativ european.

Avand in vedere rolul fundamental al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice in formularea la nivel de conceptie, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice, institutia noastra va asigura transpunerea noilor directive in domeniu, cu sprijinul celorlalte institutii nationale, precum si cu suportul acordat de serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene.

Asadar, se are in vedere reconfigurarea intregului cadru legislativ national in domeniul achizitiilor publice. In acest sens, se intentioneaza ca fiecare noua directiva sa fie transpusa in cate un act normativ cu putere de lege, pe cele trei segmente, respectiv achizitii publice clasice, achizitii efectuate de entitatile care activeaza in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale, precum si atribuirea contractelor de concesiune.

In procesul de transpunere se vor lua in considerare inclusiv prevederile Directivei 2007/66/CE de modificare a Directivelor 89/665/CEE si Directivei 92/13/CEE ale Consiliului, in ceea ce priveste ameliorarea eficacitatii cailor de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii publice. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie