Radiografie ingrijoratoare a sistemului bancar din Romania

 

Un raport al bancii centrale a Austriei face o radiografie îngrijoratoare a sistemului bancar din România. La fiecare 100 de euro acordati sub forma de credit, peste 30 de euro nu mai sunt returnati.

bancileInstitutia care supravegheaza cei mai mari actionari din sistemul financiar  românesc priveste cu îngrijorare evolutiile din piata bancara autohtona. Aproape ca nu exista capitol unde România sa nu fie data ca exemplu negativ în ultimul Raport Asupra Stabilitatii Financiare, publicat la finele anului trecut de Banca Nationala a Austriei. Tonul utilizat de analistii austrieci este cu mult mai putin optimist în comparatie cu afirmatiile din rapoartele BNR.

Cea mai mare problema a sistemului bancar din România ramâne nivelul extrem de ridicat al creditelor neperformante. Analiza bancii centrale a Austriei plaseaza România, din acest punct de vedere, pe primul loc în Europa Centrala si de Est.

Conform calculelor prezentate de economistii austrieci, rata creditelor neperformante depasea 30% la jumatatea lui 2013. Aceasta înseamna ca din fiecare 100 de euro acordati sub forma de credit, mai mult de 30 de euro nu mai erau returnati.

Prin comparatie, rata neperformantei este de doar  17-18% în Ungaria, Rusia sau Slovenia si sub 10% în Cehia, Polonia, Slovacia sau Croatia. „Tendinta generala de deteriorare a portofoliului de credite a fost vizibila mai ales în România, Ungaria si Slovenia“, releva raportul austriecilor.

Ceva nu este în regula. Restante mai multe dar provizioane mai putine

Mai grav este ca, în timp ce  restantele  la credite nu au încetat sa creasca nici în 2013, provizionele facute de banci au scazut. Sistemul bancar din tara noastra este singurul dintre cele analizate care a urmat o astfel de evolutie. În celelalte zece tari luate în calcul, ponderea provizioanelor în soldul creditului a urmat exact aceeasi evolutie ca nivelul creditelor neperformante.

De  altfel, cifrele publicate de banca Austriei contrazic total teoria îmbratisata de bancherii locali, potrivit careia nivelul ridicat al neperformantei este mai putin îngrijorator în România pentru ca bancile locale au avut grija sa puna deoparte, sub forma de provizion, sume cu mult mai mari decât în cazul bancilor din alte tari. Astfel, desi bancile din România au, de departe, cel mai mare nivel al neperformantei raportat la soldul total al creditului, ele ocupa doar locul patru în ceea ce priveste ponderea provizioanelor în totalul creditarii.

Cieste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie