Proiect al Ministerului Dezvoltarii: Avizele de urbanism ar putea fi adoptate tacit, fara votul alesilor locali

 

În încercarea de a elimina birocratia din domeniul urbanismului, Ministerul Dezvoltarii poate da nastere unui haos în constructii. Concret, un proiect normativ prevede ca avizele de urbanism ar putea fi adoptate tacit, adica fara votul alesilor locali. Ahitectii spun ca astfel se pot crea abuzuri, iar proiectele imobiliare contestate ar putea primi unda verde fara sa aiba toate avizele necesare.

constructieConform propunerii, aflata în dezbatere publica pe site-ul Ministerul Dezvoltarii, daca autoritatile statului nu dau solicitantului toate avizele în 30 de zile se considera ca acesta a asteptat destul si proiectul poate fi aprobat imediat.

Daca proiectele imobiliare ar fi avizate prin aprobare tacita, ar putea exista situatii în care cladiri de birouri sau de locuit sa fie ridicate în zone de case.

Este si cazul celui mai recent proiect postat pe site-ul Primariei Capitalei. Un dezvoltator imobilar vrea sa construiasca sase blocuri, de câte trei etaje, pe un teren aflat între case. Vecinii se opun din start proiectului.

„Ne acopera cu vederea. Stai sa se uite de la etajul 2-3 la tine în curte”, spune unul dintre vecini.

„Am ajunge la absurditatea ca proiectele publice sa treaca prin aprobare tacita. Adica entitatile avizatoare sa nu avizeze aceste proiecte în termen si atunci sa fie considerate valabile”, explica Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din România.

Ministerul Dezvoltarii este de parere ca aprobarea tacita ar scurta cu mult timpul de asteptare pentru obtinerea avizelor necesare. În prezent, cei care solicita aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pot astepta chiar si jumatate de an.

Solicitantul trebuie mai întâi sa obtina un certificat de urbanism de la Primarie, dupa care urmeaza drumuri la Ministerul Culturii, Ministerul Mediului sau la Pompieri pentru a primi toate avizele necesare. Dosarul ajunge apoi în fata consilierilor locali care trebuie sa îl aprobe prin vot. Abia ulterior se poate construi. Daca se aproba, propunerea ar putea intra în vigoare din primavara. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie