Ministerul Transporturilor a depus plangeri penale la Parchet si la DNA impotriva fostei conduceri a CFR

 

Ministerul Transporturilor a depus plângeri penale la Parchet si la Directia Nationala Anticoruptie împotriva fostei conduceri a CFR, în urma neregulilor constatate de Curtea de Conturi si de Corpul de Control al ministrului, a declarat sâmbata, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

ramona manescu1„Au fost multe nereguli constatate atât de Corpul de Control al ministrului, cât si de catre Curtea de Conturi. Au fost descoperite contracte de comodat si de prestari servicii care au prejudiciat compania cu suma de 4 milioane de lei doar în perioada 2011-2012. Aceste pierderi au continuat si în 2013, astfel ca au ajuns la mai mult de 8 milioane, adica mai mult decât dublu. Aceasta doar din contracte de comodat si de prestari servicii încheiate nelegal”, a spus Manescu, potrivit Agerpres.

Ea a precizat ca la aceste contracte se adauga si lipsa vagoanelor, constatata în rapoartele organelor de control.

„Curtea de Conturi si Corpul de Control fac aceste controale si se cere luarea anumitor masuri, dar daca Consiliul de Administratie si conducerea executiva nu iau masurile care se impun si care sunt specificate foarte clar pentru a redresa situatia, eu nu pot spune ca acel management este performant. Înseamna ca nu au fost în stare sa ia masurile pentru redresarea situatiei financiare si economice a companiei, deci trebuie schimbati”, a continuat ministrul.

Manescu a subliniat ca, în urma controalelor, s-a demonstrat ca cei din conducerea CFR au actionat în favoarea concurentei, în detrimentul CFR.

„Mi-as dori ca cei din Consiliul de Administratie si conducerea executiva sa lucreze împreuna, în favoarea companiei, pentru ca pâna acum s-a dovedit ca conducerea acestei companii a lucrat mai putin în favoarea companiei, favorizând mai mult concurenta. Suntem obligati, în momentul în care efectuam un control si din control reiese ca au fost abuzuri, sa facem plângeri penale. Am facut, sigur ca da, am facut plângeri penale acum doua saptamâni când am finalizat controalele, au fost depuse si la Parchet si la Directia Nationala Anticoruptie. Ei deja studiaza dosarele si este o procedura în care noi nu putem interfera în niciun caz, dar dosarele sunt în investigare la aceste doua structuri”, a sustinut Ramona Manescu.

Întrebata daca metoda managementului privat este cea mai potrivita pentru conducerea companiilor de stat, ea a precizat ca pâna acum nu s-a dovedit acest lucru.

„Pot spune ca principiul pentru care s-a introdus managementul privat este un principiul sanatos. Dorim ca oameni care au performat în privat, care au experienta în diferite domenii, sa sprijine companiile de stat. Nu stiu daca pâna în momentul acesta a dovedit a fi sistemul potrivit, asta si pentru ca oamenii care au fost alesi, unii dintre ei, au provenit în mod constant din sistem, care au condus sistemul, si poate ca ar trebuit împrospatat sistemul si ar fi trebuit adusi într-adevar oameni din privat”, a adaugat Manescu.

Adunarea Generala a Actionarilor Companiei Nationale Cai Ferate ‘CFR’ a decis revocarea din functie a membrilor Consiliului de Administratie, pe motiv ca acestia au exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al administratorilor, precum neîndeplinirea obligatiei de supraveghere si control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie savârsite de executiv si constatate de organele de control, dar si încalcarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a întreprinderilor si a altor prevederi legale.

Totodata, Adunarea Generala a Actionarilor a numit noi membri ai Consiliului de Administratie ai CNCF CFR. Acestia sunt: Ovidiu Petrisor Artopolescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Putura, secretar de stat în Ministerul Justitiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, si George Ciobanasu, auditor financiar.

Acestia au fost evaluati si validati de consortiul de consultanti alcatuit din PriceWaterhouseCoopers, George Butunoiu Group si David & Baias, precizeaza MT.

Secretarul de stat în Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a fost ales joi presedinte al noului Consiliu de Administratie al companiei CFR Infrastructura. Iulian Tudor, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie