Introducerea votului in alb – Proiect legislativ

 

Introducerea votului în alb este ultimul proiect legislativ la care s-au gândit parlamentarii Opozitiei. Daca proiectul trece de Parlament, electorii vor avea optiunea sa puna stampila într-un cadran gol, ceea ce înseamna ca niciun candidat nu va primi votul, fara ca acesta sa fie anulat.

Vot decembrie 2012Proiectul legislativ ce prevede introducerea votului alb a intrat în dezbaterea comisiilor Camerei Deputatilor, care este for decizional. Proiectul prevede existenta acestei optiuni atât pe buletinul vot, cât si în formula de calcul a voturilor valabil exprimate.

Concret: La finalul listei cu numele candidatilor pe buletinului de vot se înscrie votul alb. În unghiul din partea stânga sus a patrulaterului se va imprima sintagma,,vot alb” iar in centrul patrulaterului va fi imprimat ,,Niciunul”. Toate formulele de calcul a voturilor valabil exprimate si implicit a coeficientilor electorali si a numarului de parlamentari includ si buletinele de vot cu voturi albe.”

Deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru, unul dintre semnatarii, considera ca prin acest proiect de lege se ofera pentru prima data alegatorului posibilitatea reala de a sanctiona politicienii si partidele întrucât aceasta modalitate de vot va avea 3 consecinte majore: reducerea numarului de parlamentari, cresterea participarii la vot si eliminarea din politica a celor care nu au respectat ce au promis. „Acest sistem de vot ne va da pentru prima data posibilitatea sa-i trimitem acasa pe ei si pe partidele pe care le reprezinta“, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru, pentru „Adevarul“.

Initiatorul proiectului legislativ spune ca acest sistem va permite contabilizarea voturilor albe. „Putini stiu astazi ca putem sa ne exprimam nemultumirea fata de politica si politicieni prin simpla introducere în urna a buletinului de vot nestampilat. Si mai putini stiu ca, în forma actuala, acest vot alb practic nu conteaza întrucât nu este luat în calcul la numararea voturilor valabil exprimate. Pentru ca aceasta sanctiune sa devina efectiva acest act normativ prevede ca votul alb sa fie exprimat într-un patrulater distinct pe buletinul de vor si sa conteze în formula de calcul a voturilor valabil exprimate“, a mai declarat Ciuhodaru.

Votul alb este în principal un vot de blam prin care oricare alegator poate sanctiona atât candidatii cât si partidele politice. „În fiecare colegiu putem trimite acasa orice politician pentru oferta electorala necorespunzatoare sau promisiunile neonorate. Obiectivul major al acestui proiect legislativ ramâne însa cresterea participarii la procesul electoral pentru ca sa putem hotarî cu totii ce e mai bine pentru noi si pentru tara noastra“, argumenteaza Ciuhodaru. Madalina Mihalache, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie