Procurorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Laszlo Borbely. Alti trei inculpati, trimisi in judecata

 

Procurorii DNA au dispus neînceperea urmaririi penale fata de Laszlo Borbely pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals în declaratii, în timp ce ceilalti trei inculpati din dosar au fost trimisi în judecata.

laszlo borbely„Având în vedere ca, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviintare a urmaririi penale (încuviintare necesara din cauza ca, la acea data, numitul Borbely Laszlo detinea calitatea de ministru si pe cea de deputat) în cauza s-a dispus neînceperea urmaririi penale fata de numitul Borbely Laszlo pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals în declaratii „, arata DNA într-un comunicat transmis vineri AGERPRES, în care se precizeaza ca ceilalti trei inculpati au fost trimisi în judecata.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecata a lui Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor la data faptelor, pentru complicitate la trafic de influenta si cumparare de influenta, Ioan Ciocan, administrator la SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, si Anton-Petru Molnar, administrator de fapt la SC Azimut Com SRL Acatari, ambii pentru cumparare de influenta.

În rechizitoriu s-a retinut ca, în 2011, inculpatul Ciocan i-a remis numitului Laszlo Borbely – ministru al Mediului si Padurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy, foloase necuvenite constând în renovarea si utilarea apartamentului demnitarului, în valoare de aproximativ 81.000 lei, pentru ca acesta sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul Administratiei Nationale ‘Apele Române’ (institutie aflata în coordonarea ministerului Mediului), pentru a-i determina sa favorizeze firma acestuia la diferite licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

„SC Lescaci Com SRL Negresti Oas a încheiat, în perioada 2010 – 2011, cu unitati din subordinea AN ‘Apele Române’ (Administratia Bazinala de Apa ‘Somes Tisa’, Administratia Bazinala de Apa ‘Banat’, Administratia Bazinala de Apa ‘Olt’, Administratia Bazinala de Apa Buzau – Ialomita’, Administratia Bazinala de Apa ‘Siret’, Administratia Bazinala de Apa ‘Prut – Bârlad’ si Administratia Bazinala de Apa ‘Dobrogea – Litoral’) un numar de 19 contracte de executie de lucrari si numeroase acte aditionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizari, amenajari, îndiguiri sau recalibrari ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unitatilor sus mentionate. Valoarea totala a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA)” , arata DNA.

În aceeasi perioada, inculpatul Molnar i-a remis numitului Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea si extinderea unui imobil, proprietate extratabulara a acestuia, în valoare de peste 112.000 lei, pentru ca acesta sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul AN ‘Apele Române’ pentru a-i determina sa favorizeze societatea acestuia la diferite licitatii organizate.

„În cursul anilor 2010 – 2011, SC Azimut SRL Acatari a încheiat cu AN ‘Apele Române’ (Administratia Bazinala de Apa ‘Mures’) un numar de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrari hidrotehnice si doua contracte de lucrari în subantrepriza cu S.C. Lescaci Com SRL Negresti Oas”, mai subliniaza sursa citata.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie