Procurorii DIICOT au facut perchezitii in Bucuresti, la o grupare de traficanti de bone si menajere din Filipine si Nepal

 

Procurorii DIICOT au efectuat joi 5 perchezitii domiciliare în Bucuresti, în cadrul unei actiuni vizând destructurarea unei grupari, acuzata ca a traficat aproximativ 40 de persoane, bone si menajere din Filipine si Nepal, catre state membre Schengen.

perchezitii1Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii gruparii erau implicati în mod direct în racolarea, îndrumarea si facilitarea deplasarii ilegale în state ca Franta, Italia, Germania, Ungaria a cetatenilor filipinezi si nepalezi, care se aflau deja pe teritoriul României, ca urmare a desfasurarii unor activitati lucrative în domeniul casnic, având contracte individuale de munca încheiate cu diversi angajatori români, precum si permise de sedere pe teritoriul României.

Persoanele interesate sa paraseasca teritoriul României erau racolate de catre numitul S.K, ajutat si de alti membri ai gruparii, atât telefonic cât si prin intermediul altor persoane, acesta facilitându-le obtinerea vizelor Schengen în baza unor documente falsificate, iar în cazul în care nu puteau fi obtinute astfel de vize, membrii gruparii se ocupau de organizarea transportului clandestin al migrantilor în tarile aflate în spatiul Schengen.

La dosarele depuse de catre aplicanti au fost identificate contracte de munca contrafacute, din care rezulta ca bonele erau angajate de catre membrii gruparii, ca aveau stabilita resedinta la adresele de domiciliu ale acestora, precum si declaratii falsificate din care rezulta faptul ca familia angajatoare din România va pleca în strainatate în scop turistic, iar bonele însoteau familia în acea calatorie, asumându-si responsabilitatea cu privire la suportarea cheltuielilor aferente si garantând reîntoarcerea în România a angajatului.

Dupa obtinerea vizelor, numitul S.K primea de la cetateanul strain caruia îi facilitase obtinerea frauduloasa a vizei sumele solicitate (între 1.500 – 2.500 euro).

De asemenea, acesta proceda imediat la anularea rezervarilor biletelor de avion, respectiv a camerelor de hotel si se ocupa de obtinerea unor noi rezervari pentru zboruri catre destinatia dorita de catre bone si menajere (tari precum Franta, Italia, Portugalia, Germania, Belgia, Spania).

Astfel, bonele îsi obtineau vizele Schengen în mod legal, însa în baza unor documente contrafacute sau falsificate, iesirea acestora din România fiind efectuata în mod fraudulos.

În cazul în care bonele nu detineau sumele de bani solicitate de catre S.K sau nu îndeplineau conditiile prin care se puteau obtine în mod fraudulos vizele Schengen, în sensul ca nu erau angajate pe teritoriul tarii noastre, acestea erau scoase în mod ilegal din România de catre un alt membru al gruparii cu sprijinul altor conationali sau cetateni români prin traversarea pe jos, prin zona verde, a granitei româno-ungare, pe lânga punctele de trecere a frontierei.

S-a stabilit faptul ca de la angajatorii români au disparut începând cu luna ianuarie 2012 si pâna în prezent în jur de 40 cetateni nepalezi si filipinezi.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost depistati 3 migranti ilegali, din Bengal, Bangladesh si India, fata de care se va lua masura expulzarii.

Procurorii DIICOT au retinut 4 inculpati, urmând sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

În cauza s-a cooperat cu autoritati judiciare si politienesti din Germania, Austria, Republica Ceha si Ungaria.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Român de Informatii si Directia Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Române si Inspectoratului General pentru Imigrari.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie