Premierul Victor Ponta: Independenta justitiei nu poate fi influentata de nimeni
Premierul Ponta a declarat ca este „convins” ca justitia este atât de independenta încât nu poate fi influentata nici de el si nici de „cel care are cheile justitiei”, comentând astfel raportul Inspectiei Judiciare în care se arata ca declaratiile premierului în cazul Nastase au afectat independenta, citeaza Mediafax. „Sunt convins ca populatia are mare încredere în justitie. (…) Eu sunt linistit de faptul ca justitia este atât de independenta încât, în mod sigur, nu poate fi influentata de nimeni, nici de cel care are cheile justitiei, nici de mine, de nimeni. Sunt atât de convins de independenta justitiei din România si de faptul ca nici daca ai cheile justitiei nu se întâmpla nimic, ea tot independenta ramâne, încât e foarte bine”, a spus Ponta.
Cazanciuc: Dezbatem necesitatea unui cod de conduita politica referitor la justitie
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, ieri, în plenul CSM, ca se afla în cursul unei dezbateri cu societatea civila si cu magistratii despre necesitatea unui cod de conduita politica referitor la justitie. „Sunt în continuare în cursul unei dezbateri cu magistratii, cu societatea civila despre necesitatea sau nu a unui cod de conduita politica cu privire la justitie. Trebuie sa stabilim foarte clar jaloane, pe care sa ni le asumam toti, pe care sa le respectam”, a spus Cazanciuc, în sedinta plenului CSM, în contextul discutarii raportului Inspectiei Judiciare cu privire la afirmatiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale. Ministrul Justitiei a adaugat, referitor la afirmatiile premierului, ca, din punctul sau de vedere, „anumite declaratii trebuiau cel putin nuantate”. „Vis-a-vis de independenta sistemului, cred ca ar trebui sa judecam mai degraba faptele, decât anumite declaratii facute într-un anumit context. Cel putin de când sunt eu ministru al Justitiei, cred ca avem destule dovezi prin care Guvernul a sprijinit în mod constant independenta sistemului judiciar si a oferit cadrul normativ si sustinerea financiara pentru ca sistemul sa poata functiona si sa fie cu adevarat independent”, a spus Cazanciuc. Ministrul Justitiei a precizat ca a aflat despre concluziile raportului Inspectiei Judiciare din presa, ceea ce, în opinia sa, arata o lipsa de respect fata de membrii CSM. „Am vazut un material în aceasta dimineata. Cred ca este un lucru care arata o lipsa de respect fata de membrii CSM sa aflam din spatiul public propunerea unei inspectii. Nu vom face neaparat o ancheta despre cum a aparut în spatiul public”, a mai spus Cazanciuc.
De asemenea, ministrul Justitiei a declarat, la iesirea de la CSM, ca nu se pune problema existentei unui conflict între politic si justitie, ci de o întelegere diferita a unor lucruri, de aceea ar vrea sa fie stabilit un cod de conduita a politicienilor fata de justitie.
Stanciu, ICCJ: Este extrem de grav ca oameni politici fac afirmatii ce urmaresc decredibilizarea justitiei
Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a spus ca este extrem de grav ca oameni politici care detin functii în stat fac afirmatii ce urmaresc decredibilizarea sistemului judiciar si ca premierul a indus ideea ca celeritatea solutionarii cauzelor difera în raport de culoarea politica a inculpatilor. Judecatoarea Livia Stanciu a declarat, ieri, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, ca atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce în ce mai dese, cu deosebire la adresa Înaltei Curti de Casatie si Justitie si a judecatorilor care instrumenteaza dosare penale ce îi vizeaza pe politicieni. „Este extrem de grav ca oameni politici care detin importante functii în stat – si cu atât mai grav este pentru acestia – fac afirmatii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmaresc decât, în primul rând, decredibilizarea sistemului judiciar”, a spus presedintele ICCJ. Livia Stanciu a mai spus ca este extrem de grav si ca premierul a afirmat ca celeritatea solutionarii cauzelor difera în raport de culoarea politica a inculpatilor. „Faptul ca premierul României – si îmi pare rau ca trebuie sa spun acest lucru, pentru ca nu m-am asteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de presedinte al PSD ar fi putut sa faca diverse afirmatii, dar ca premier al României, sa induci ideea ca, la Înalta Curte de Casatie si Justitie, celeritatea solutionarii cauzelor difera în raport de culoarea politica a inculpatilor, este extrem de grav”, a adaugat Livia Stanciu.
Livia Stanciu a precizat ca l-a auzit pe premier spunând si inducând „o idee grava”, aceea ca la ICCJ aceiasi judecatori pronunta într-o faza procesuala, în unanimitate, o solutie de achitare, dupa care, aceiasi judecatori ai Sectiei penale, tot în unanimitate, pronunta o solutie de condamnare. „Este extrem de grava o astfel de afirmatie. De ce spun aceasta? Pentru ca de esenta actului de justitie, a activitatii de judecata este si exercitarea cailor de atac prevazute de lege si pronuntarea, dupa ce acel complet examineaza motivele de recurs invocate de catre parti, a unei solutii într-un sens sau altul”, a mai spus presedintele ICCJ. Livia Stanciu a adaugat ca judecatorii de la ICCJ sunt total nemultumiti de aceste reactii ale premierului. „Dumneavoastra cred ca ati sesizat ca noi am manifestat întotdeauna decenta, nu am iesit dupa fiecare atac exercitat de catre politicieni. Am crezut ca, totusi, se vor restrânge aceste atacuri la adresa justitiei, dar constat ca, în ultima perioada ca, în mod nejustificat, ele se amplifica”, a mai declarat Stanciu. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!