Evaziunea fiscala din munca la negru – 4 miliarde de euro pe an

 

Evaziunea fiscala din munca la negru este de 4 miliarde de euro pe an. Inspectia Muncii a dat amenzi de 18 milioane de euro pentru munca fara forme legale în 2013.

munca la negruPedeapsa cu închisoarea pâna la doi ani pentru administratorii de firme care au mai mult de cinci angajati la negru – introdusa în Codul muncii în 2011- nu i-a speriat pe angajatori, care prefera sa ajunga în instanta decât sa plateasca amenzile inspectorilor de munca.

Motivul? Niciun patron nu a fost pedepsit cu închisoarea pâna acum, iar angajatorii care primesc la munca peste 5 angajati fara forme legale prefera sa plateasca amenzile administrative date de judecatori, pentru ca sunt mai mici decât cele ale inspectorilor de munca.

„Din câte stiu, nu exista o condamnare cu închisoare (a angajatorilor care au cel putin 6 salariati fara forme legale – n.red.). În momentul de fata, daca descoperim un angajator cu minimum sase angajati la negru, inspectorii de munca nu aplica sanctiuni, ci îl trimit direct în instanta. De regula, se începe urmarirea penala si se da o amenda administrativa în valoare de 850 sau de 1.000 de lei. Avem situatii în practica în care gasim 2, 3 sau 4 angajati fara forme legale, iar angajatorul vine si spune: «Stati, ca mai am 2 dupa colt!». Si astfel sunt sase si cazul intra în atributiile organului de cercetare penala, unde amenzile sunt mai mici“, a explicat Ciprian Georgian Dragomir, inspector general de stat în cadrul Inspectiei Muncii.

Dragomir este de mai bine de un an seful Inspectiei Muncii, institutie care numa­ra peste 2.400 de angajati, dintre care 1.700 sunt inspectori de munca.

În prezent, potrivit Codului muncii, amen­zile pe care le dau inspectorii de munca pentru cauzurile în care angajatorii au pâna la 5 angajati la negru variaza între 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare angajat care lucreaza la negru. Daca o firma are 6 angajati la negru, inspectorul de munca înainteaza procurorilor de la Parchet o propunere de cercetare penala, care decid sau nu începerea urma­ririi penale.

Daca se ajunge la judecatorie, de regula nu se acorda pedeapsa cu închisoarea, iar angajatorul primeste doar o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Circa 1,45 milioane de români lucreaza fara forme legale, iar amploarea fenomenului muncii la negru a ajuns sa coste statul peste 4,1 miliarde de euro pe an, aceasta fiind suma pierduta în lipsa colectarii de impozit pe venit si contributii sociale pentru munca nedeclarata, potrivit unor estimari realizate de expertii Consiliului Fiscal. În 2013, inspectorii de munca au identificat însa doar 15.761 de persoane care lucrau fara forme legale.

Fenomenul muncii la negru este mai mare în domenii precum servicii de paza, constructii, agricultura, pani­ficatie sau în domeniul forestier (unde accesul inspectorilor este mai dificil), mai spune seful Inspectiei Muncii.

„Din punctul meu de vedere, aceasta condamnare la închisoare ar trebui sa fie ultimul pas. Ar tre­bui sa existe posibilitatea, în primul rând, ca inspectorii sa poata aplica sanctiuni contra­ventionale. Apoi, angajatorii sa poata plati jumatate din amenda în 48 de ore, pentru ca daca valoarea e mai mica, omul vine si plateste, nu-si mai ia avocat sa conteste de­cizia în instanta“, a explicat Ciprian Dragomir, inspector general de stat în cadrul Inspectiei Muncii. El a spus ca în cazul în care se decide modificarea Codului muncii (lucru anuntat de ministrul muncii de mai bine de un an), Inspectia Muncii va propune câteva modificari în acest sens.

Seful Inspectiei Muncii spune însa ca feno­menul muncii la negru nu poate fi cuantificat si nici eradicat, toate statele confruntându-se cu situatii în care angajatii lucreaza fara forme legale. „Este greu de cuantificat munca la negru. Ce putem face este sa încercam o dimi­nuare a fenomenului, iar din rezultatele pe care le avem se vede clar ca a crescut numarul de controale si  de sanctiuni. Unul dintre instru­mente a fost acela ca am introdus coeficienti în evaluarea performantelor inspectorilor, iar unul dintre coeficienti se refera la numarul de controale efectuate de un inspector.“

Numarul mare de angajati fara forme lega­le adânceste însa problema principala a Româ­niei: la o populatie de 20 de milioane de per­soane, exista doar 4- 5 milioane de salariati (iar numarul de pensionari depaseste numarul de angajati). În Ungaria, tara cu o populatie de aproa­pe zece milioane de persoane, gradul de ocu­pare este mult mai mare, având în vedere ca  patru milioane de persoane au statut de angajat.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie