Companiile din industria siderurgica au cerut Ministerului Economiei prelungirea pana in 2018 a liberalizarii pietei gazelor

 

Companiile din industria siderurgica au cerut Ministerului Economiei prelungirea pâna în 2018 a procesului de liberalizare a pietei gazelor, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

industria siderurgicaCalendarul de liberalizare precizeaza ca preturile vor fi total dereglementate pentru consumatorii industriali la finele acestui an, cu posibilitatea prelungirii pâna la 31 decembrie 2014, daca exista un decalaj prea mare între pretul gazelor interne si cel de import.

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, si secretarul de stat în Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, s-au întâlnit joi, cu reprezentanti ai principalelor companii din industria siderurgica si asociatii patronale ale siderurgistilor pentru elaborarea planului de actiuni pentru industria de profil din România.

La întâlnire au participat reprezentanti ai ArcelorMittal, ALRO Slatina, Tenaris Silcotub Zalau, Uniunea Producatorilor de Otel din România, Societatea Româna de Metalurgie.

‘Reprezentantii companiilor de profil au prezentat oficialilor Ministerului Economiei principalele probleme cu care se confrunta sectorul siderurgic, în special industria otelului si cea a aluminiului, si au solicitat sprijin guvernamental pentru solutionarea acestora în vedere revitalizarii acestei industrii. O prima problema ridicata a fost pretul energiei electrice, considerat ca fiind împovarator pentru o industrie supusa permanent restructurarii si eforturilor de reducere a costurilor. Prezent la discutii, Ionel Bors, Country Manager ArcelorMittal Galati, a semnalat faptul ca acesta este unul necompetitiv si mult mai mare comparativ cu preturile practicate în celelalte tari ale Uniunii Europene’, se arata în comunicatul celor de la Economie.

Reprezentantii industriei siderurgice au precizat ca nivelul ridicat al taxelor pentru energie regenerabila, certificate verzi si cogenerare sunt aspecte care afecteaza grav competitivitatea industriei metalurgice din România.

‘De asemenea, acestia au semnalat impactul liberalizarii pretului la gazele naturale asupra industriei prelucratoare, solicitând prelungirea acestui proces pâna în 2018. Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a transmis celor prezenti sustinerea Ministerului Economiei pentru solutionarea problemelor semnalate si a aspectelor de ordin legislativ. La rândul sau, secretarul de stat Adrian Volintiru i-a informat ca va prezenta aspectele semnalate de reprezentantii industriei metalurgice în cadrul unei apropiate întâlniri cu oficiali ai Departamentului pentru Energie’, mai spun reprezentantii ministerului.

Secretarul de stat a adus totodata la cunostinta celor prezenti întâlnirea avuta la Bruxelles, în luna decembrie, cu comisarul pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani, vicepresedintele Comisiei Europene, în cadrul careia cei doi oficiali au convenit continuarea procesului de reindustrializare si sprijinirea industriei siderurgice.

Oficialul ME a propus continuarea discutiilor în cadrul grupului de lucru comun, care sa îi includa toti actorii implicati, în vederea identificarii solutiilor pentru continuarea programului pentru industria siderurgica. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie