CASS pentru veniturile din chirii. Vezi modelul deciziei de impunere
Persoanele care obtin venituri din chirii sunt obligate sa plateasca, incepand din acest an, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), se precizeaza intr-un act normativ care a modificat in 2013 Codul Fiscal. Potrivit documentului, CASS pentru aceasta categorie de contribuabili va fi limitata la cinci salarii medii brute, adica la 11.490 lei. Stabilirea obligatiilor de plata se va realiza de catre organul fiscal, printr-o decizie de impunere, al carei model a fost lansat recent in dezbatere publica de catre ANAF.
De la 1 ianuarie 2014 plata CASS a devenit obligatorie si pentru persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor, se arata in OUG nr. 88/2013 care a schimbat anul trecut Codul fiscal.
Potrivit noilor reglementari, au calitatea de contribuabili la sistemul public pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.
Totusi, in actul normativ se specifica in continuare ca persoanele care obtin astfel de venituri nu datoreaza contributie de asigurari sociale (CAS), adica nu contribuie la sistemul public de pensii, in schimb trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).
Cum se calculeaza CASS pentru veniturile din chirii?
Dispozitiile care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2014 stabilesc de asemenea si modul de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, pentru cei care obtin venituri din inchirierea imobilelor, baza lunara de calcul al CASS reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.
Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 850 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2014 si nici mai mare de 11.490 lei – de cinci ori salariul mediu brut (n.r. castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014 este de 2.298 lei, astfel ca 2.298 lei x 5 = 11.490 lei).
Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de 850 lei, dar nici nu va depasi 11.490 lei.
In aceste conditii, o persoana care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri va plati CASS in valoare de cel putin 46,75 lei, dar nu mai mult de 631,95 de lei.
Plata contributiei de sanatate
Adrian Serban, supervising senior Tax Advisory Mazars, a explicat, intr-un articol publicat de AvocatNet.ro in 2013, ca persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor vor realiza in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.
Totusi, desi in decizia de impunere (n.r. – decizia de impunere emisa de ANAF) baza de calcul a CASS va fi evidentiata lunar, plata contributiei se va efectua de catre contribuabil trimestrial, pana pe data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, a adaugat acesta.
Cei care realizeaza venituri din chirii vor trebui sa parcurga o serie de pasi pentru achitarea CASS. Potrivit specialistului de la Mazars, contribuabilii vor trebui sa:
- depuna declaratia privind venitul realizat,
- astepte decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate,
- achite contributia conform datelor din decizia de impunere.
Fiscul propune o noua decizie de impunere
In conditiile in care stabilirea platilor anticipate cu titlu de CASS datorate de persoanele care realizeaza venituri din chirii se va realiza de catre organul fiscal competent, printr-o decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordin prin care aproba modelul si continutul acestui document. Este vorba despre formularul 650 – “Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor”, cod 14.13.02.15/cfb.
Potrivit ANAF, in decizia de impunere prin care se stabilesc platile anticipate, baza de calcul a CASS se va evidentia lunar, iar plata contributiei se va efectua trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Totodata, incadrarea in plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, respectiv valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut – 11.490 lei, se va face de catre organul fiscal competent prin decizia de impunere privind platile anticipate.
Tinand cont de introducerea acestui plafon maxim pentru stabilirea bazei de calcul a CASS, stabilirea contributiei se va face la nivelul tuturor contractelor incheiate de contribuabili, fapt ce a condus la diferentierea acestui sistem de impunere fata de cel de stabilire a impozitului pe venit, care presupune stabilirea obligatiilor de plata pe baza fiecarui contract incheiat intre parti, au explicat reprezentantii ANAF.
Tocmai din acest motiv era necesar ca stabilirea CASS sa se faca printr-un formular distinct, care va fi utilizat pentru contribuabilii care obtin venituri din chirii, cu exceptia persoanelor fizice care au realizat venituri din derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, care califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independete sau a celor care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic.
Puteti consulta modelul formularului 650 propus de Fisc AICI. Elena Voinea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!